Nagy bajban vannak a friss diplomások?

Elvárások és fizetések

Álomvilágban él az angol friss diplomások többsége: a hallgatók azt hiszik, hogy a diplomaszerzést követő fél évben már végzettségüknek megfelelő munkát kapnak – legalábbis ezt mutatta ki egy felmérés, melyet 20 egyetem 4 ezer diákjával végeztek.

   A megkérdezett hallgatók több mint háromnegyede (79 százalék) gondolta úgy, hogy az abszolválást követő első fél évben már végzettségüknek megfelelő munkához jutnak, a központi statisztikák szerint ugyanakkor ez csupán 53 százalékuknak sikerül - írja a The Guardian nyomán az eduline.hu.
 
   Ennél már csak a kezdő fizetésekkel szemben támasztott elvárások nagyobbak: a hallgatók többsége ugyanis havi több mint félmillió forintnak megfelelő bérre számít az első fél évben.
 
   A felmérést végző National Centre for Universities and Business igazgatója szerint a pálykezdők elképzelései azért is meglepőek, mert az elmúlt években mindenhol azt hallani, mennyire nehéz helyzetben vannak azok a friss diplomások, akik tanult szakmájuknak megfelelően helyezkednének el.

Forrás: eduline.hu