Idénymunkásokat ellenőriz az adóhivatal

Százezrek alkalmi munkában
 
A mezőgazdasági idénymunkások, illetve az átmeneti időre felvett vendéglátós és építőipari alkalmazottak munkavállalásának jogszerűségét is ellenőrzi az adóhivatal a nyári, őszi hónapokban. A hatósági adatok egyébként azt mutatják: több százezer személy teremti elő legalább részben megélhetésének anyagi alapjait a különféle időszakos tevékenységekből – olvasható a Magyar Nemzetben.

   Öt hónap alatt nagyjából 4,1 milliárd forint adóbevételre tett szert a közkassza azokból a csekély összegű befizetésekből, amelyeket például a napszámost felfogadó gazdák, a kisegítő személyzetet időlegesen alkalmazó kereskedők és vendéglátósok, a segédmunkást felvevő építőipari cégek vagy a statisztákat foglalkoztató filmes vállalkozások fizetnek be. A havi nyolcszázmilliós adóbevétel valóban kis tételekből adódik össze: a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások alkalmazásakor napi ötszáz forintot kell leróni, más időszakos dolgozóknál naponta ezer forint a teher, az alkalmi színészek egynapi közreműködése esetén pedig háromezer forintot vár az államkincstár.
 
   Az alkalmi munkavállalás a jelek szerint nem csak a közkassza helyzetén javít: több százezer személy megélhetését segíti a legális időszaki munkavégzést lehetővé tevő, egyszerű szabályrendszer.
 
   – Idén, június elejéig majdnem 370 ezer ember szegődött el egy-egy napra vagy kicsivel hosszabb időre alkalmi munkásnak – mondta a Magyar Neemzetnek Aszalós Andrea. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense megjegyezte: a mezőgazdasági munkák és a turisztikai szezon lényegében csak most kezdődik, miként az építőiparnak kedvező időszak nagy része is előttünk áll. Mivel ezekben az ágazatokban veszik fel a legtöbb alkalmi munkást, így gyanítható, hogy nem marad el az adatok számottevő emelkedése.
 
  A sajtóreferens közölte: a munkaadók telefonon és interneten jelenthetik be idénymunkásaikat, s már okostelefonon is intézhetők az ügyek. Lényeges azonban, e lehetőség azután nyílik meg az érintettek előtt, hogy az ügyfélkapun keresztül regisztrálják magukat.
 
   Aszalós Andrea mindezek mellett megjegyezte, hogy az időszaki alkalmazás csak meghatározott ideig tarthat, s a vállalkozásoknak ügyelniük kell emellett például arra is, hogy nem vehetnek fel korlátlanul alkalmi munkásokat. Az előírások betartását az idén szigorúan ellenőrzi a NAV, az idényjellegű foglalkoztatás áttekintése a kiemelt szempontok között szerepel. E területen ugyanis – az utóbbi évek tapasztalata szerint – előfordulnak szabálytalanságok. Legtöbbször az, hogy a munkáltató csak késve jelenti be alkalmazottait – az adminisztrációt előre el kell végezni.

Forrás: Magyar Nemzet