Több szabadság és pihenőidő is jár a 18 éven aluliaknak

Szülői engedéllyel dolgozhatnak a fiatalok

A nyári szünidőben diákok tízezrei keresnek munkát, azonban sok fiatalnak még nincs tapasztalata, és nem tudják azt sem, hogy milyen jogok illetik meg őket. Hallani olyan esetekről is, amikor a munkavégzés eltér az előre megbeszéltektől, és sajnos arról is, hogy néhány munkaadó kihasználja a diákok tudatlanságát. Nem ritka, hogy túlórát rendelnek el a vállalatok, amit néha „elfelejtenek” kifizetni. A kellemetlen helyzetek elkerülése végett a munkaszerződést mindig írásban kell megkötni, legkésőbb a munka kezdetekor – írja a Világgazdaság.
 
   Zempléni Kinga ügyvéd lapuknak elmondta, hogy általános feltételek szerint 16 évesnél idősebbekkel lehet csak munkaviszonyt létesíteni, azonban az iskolai szünet alatt azok a 15 évesek is dolgozhatnak, akik nappali képzésben vesznek részt. Kiemelte, a 18 éven aluliak foglalkoztatásához a szülő engedélye szükséges.
 
   A munkaviszony létesíthető közvetlenül a munkáltatóval vagy iskolaszövetkezeten keresztül. Ez utóbbi esetben a diák az iskolaszövetkezet tagja lesz, majd az iskolaszövetkezettel munkaviszonyt létesít. Az iskolaszövetkezet „kiközvetíti” a diákot a céghez, ahol a diák munkát végez. Sok multinacionális cég áll kapcsolatban iskolaszövetkezetekkel, ezért általában könnyebb ezeken a szövetkezeteken keresztül munkát találni.
 
   A 18 éven aluli munkavállalók foglalkoztatása esetén fontos eltérések vannak a nagykorú munkavállalókhoz képest. Zempléni Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy évente öt munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a dolgozó a tizennyolcadik életévét betölti. A fiatalkorúak este 10 óra után nem dolgozhatnak és rendkívüli munkaidő (túlóra) nem rendelhető el részükre. Vagyis annak mindenképpen gyanúsnak kell lennie, ha túlórát kérnek a foglalkoztatók a diákoktól. „A fiatalok hosszabb munkaközi szünetre jogosultak, mint a felnőtt munkavállalók” – mondta az ügyvéd. Ez négy és fél órát meghaladó munka után legalább harminc perc munkaközi szünetet jelent, hat óránál hosszabb ideig tartó munkaidőnél pedig legalább negyvenöt percet. Hozzátette, hogy a munkanap végeztével is legalább 12 óra pihenőidőt kell a 18 éven aluliak részére biztosítani.
 
   Szakértők azt tanácsolják, hogy iskolaszövetkezeten keresztül keressenek munkát a diákok. Ez biztonságos és olcsó megoldás is. A BDO tanácsadó cég szerint így járulékot egyáltalán nem kell fizetni, és a diákoknak is csak a 16 százalékos szja-t kell megfizetnie iskolaszövetkezeti jövedelme után. (Az adóelőleget a szövetkezet vonja le, de a diáknak erről bevallást kell benyújtania a következő év május 20-ig.).

    Az iskolaszövetkezeti diákot fogadó munkáltatóra vonatkoznak a munkaidővel kapcsolatos szabályok, és a munkaidő-beosztás és munkaidő-nyilvántartás betartása is az ő felelőssége. A BDO szerint a hagyományos munkaszerződésnél az alapbérnek el kell érnie a minimálbér összegét, amely a havonta 101 500 forint, óránként pedig 584 forint. A cég felhívta a figyelmet arra is, ha a jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, vagyis 30 450 forintot, akkor azt be kell jelenteni.
 
Forrás: Világgazdaság