Ez még mindig nem az a bizonyos egyéni nyugdíjszámla

Nincs hír a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetések jóváírásáról
 
Jóllehet több mint egymilliárd forint, döntően uniós forrást fordít a kormány a nyugdíj-nyilvántartásokkal kapcsolatos informatikai fejlesztésekre, ezen belül az egyéni számlás rendszer kialakítására, továbbra sincs semmi hír a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetések jóváírásáról, nyilvántartásáról. Ezek az egyéni számlák ugyanis nem azok az egyéni számlák, amelyek létrehozására még nyugdíjvédelmi biztosként Selmeczi Gabriella ígértet tett azt követően, hogy a mintegy háromezer milliárd forintos magánnyugdíj-pénztári megtakarítások a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alapba kerültek – írja a Világgazdaság.

   A biztos még 2011 végén azt mondta: az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felelős, amelyhez átkerül minden, az egyéni számlák működtetéséhez szükséges adat, információ. Az egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük – mondta akkor Selmeczi.
Sokan úgy gondolták, elérkezett az idő, és végre valóban lesznek egyéni számlák, amikor Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) főigazgatója közölte: még a nyáron bevezetik a járulékbefizetések nyomon követhetőségi rendszerét. Az ONYF tájékoztatása szerint azonban a volt magánnyugdíj-pénztári befizetéseket nem ők kezelik. Az egyéni számlán kizárólag az állami nyugdíjrendszerbe fizetett pénzt, illetve ez ennek alapján járó szolgálati időt lehet nyomon követni.
 
   Augusztus 25-ével elindul az a folyamat, hogy a befizetésekről, illetve a szolgálati időről a nyilvántartásaikat közhitelessé teszik, ami azt jelenti, hogy egyeztetik a biztosítottakkal. Először az 1955 és 1959 között születettek kapnak levelet az ONYF-től az ott nyilvántartott befizetésekről, illetve szolgálati időkről. Ezt azután fokozatosan kiterjesztik a teljes biztosítotti körre.
 
   Az egyeztetés legfontosabb célja, hogy a leendő nyugdíjasok a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyaikról, az eddig megszerzett és a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteikről, szolgálati idejükről még az aktív korban – a nyugdíjigény bejelentése előtt – tájékoztatást kapjanak. Az adategyeztetés eredményeként a nyugdíjak elbírálásának folyamata gyorsabbá válhat, hamarabb pénzhet juthatnak.

Forrás: Világgazdaság