Túl nagy a különbség a fizetések között

Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet:

 A fejlett társadalmak elöregedése, valamint a fejlődő országok jelenlegi magas növekedési rátájának mérséklődése oda fog vezetni, hogy a világgazdaság 2010 és 2020 közötti időszakban várható 3,6 százalékos évi átlagos növekedése a 2050 és 2060 közötti periódusban 2,4 százalékra lassul. A globális GDP bővülésének az innováció és a szakképzés lesz a fő motorja – áll a Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentésében – írja a Napi Gazdaság Online.

   A dokumentum arra is rámutat, hogy ha nem csökken számottevően a széndioxid-kibocsátás, akkor a klímaváltozás 1,5 százalékkal csökkentheti a világ egyesített bruttó hazai termékét 2060-ra. Ez a csökkenési arány Dél- és Délkelet-Ázsiában még magasabb: 6 százalék. A technikai fejlődés következtében ugyanakkor megnő az igény a magasan képzett munkások iránt. Ha nem lesz változás a bérpolitikában, akkor az OECD-államok között 2060-ra a jelenleginél még nagyobb lesz a jövedelemkülönbség – csaknem olyan mértékű, mint amilyen ma az Egyesült Államokban tapasztalható. A jövedelmi egyenlőtlenségek pedig fékezik a növekedést, leginkább azzal, hogy elzárják az utat a gazdasági lehetőségek elől.
 
   Ám ha csökken a jövedelemkülönbség a fejlett és a feltörekvő országok között, akkor a fejletlenebb régiók polgárai talán kevésbé éreznek ösztönzést bevándorlásra a fejlett országokba. Ha pedig csökken a migráció, jelentős demográfiai nyomás fog nehezedni az elöregedő társadalmakra. Mindezek miatt pedig a munkaerő jelenlegi szinthez képest Amerikában 20 százalékkal, az euróövezetben 15 százalékkal esik vissza 2060-ra.

Forrás: Napi Gazdaság Online