PSZ: 2008 óta nem kaptak béremelést a nevelést segítő dadusok, asszisztensek, titkárok

A pluszpénzből minden tanár részesül

Az idei újabb béremelés egy tavalyi kormányrendelet alapján jár a pedagógusoknak, mivel akkor a kormányzat nem tudta maradéktalanul kifizetni az eredetileg tervezett összeget – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

   Nagy meglepetést nem okozott a pedagógusoknak, hogy szeptembertől béremelést kapnak, hiszen azt tavaly kormányrendeletbe foglalták – nyilatkozta a 180 percben Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

  A szervezeti vezető elmondta 2013-ban a kormányzat módosítani kényszerült a köznevelési törvényt, mert nem volt annyi pénz, hogy az eredetileg tervezett béremelést végrehajtsák. Tavaly ennek az összegnek csak a 60 százalékát kapták meg a pedagógusok, és azt az ígéretet, hogy a hátralévő 40 százalékot három év alatt pótolják nekik, vagyis évente nagyjából 10 százalékos emelések lesznek. Ennek első üteme következik most szeptemberben. Galló Istvánné hangoztatta, a béremelés nincs összefüggésben a pedagógusok minősítési rendszerével, a pluszpénzből minden tanár részesül majd. Nem kapnak belőle azonban a nevelést segítő közel ötvenezer kolléga, dadusok, iskolatitkárok, pedagógiai asszisztensek, akikről szintén nem szabad elfeledkezni – ők 2008 óta nem kaptak béremelést. A PSZ elnöke szerint ez hatalmas feszültségeket okoz az intézményekben, és feltétlenül változtatni kell rajta. A megoldás kulcsa a kormány kezében van – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

    Galló Istvánné arról is beszélt, hogy a PSZ egy tanév tapasztalatai alapján megfogalmazott javaslataira még nem kaptak választ. Levelükben tíz témakört jelöltek meg, például a kötelező óraszámot, illetve a kötött munkaidőt vagy a pedagógusok minősítési rendszerét – ezek esetében feltétlen felülvizsgálatot javasoltak a kormányzatnak. Igazságtalan ugyanis, hogy van olyan kolléga, aki a szabályok alapján 22, míg más 26 órát tanít, de a keresetük ugyanannyi – tette hozzá.

   A kérdésekről a PSZ szakmai tárgyalásokat szeretne a minisztériummal. Az új köznevelésért felelős államtitkárral, Czunyiné Bertalan Judittal még nem találkoztak – mondta a Kossuth Rádió műsorában Galló Istvánné, a PSZ elnöke.