Botos Katalin szerint társadalmi problémát korrigálna a nyugdíjjavaslat

A gyerek iskolai végzettségét is figyelembe vennék

Eddig azt nem vették figyelembe, hogy az embereknek nemcsak a társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük, hanem azokra a gyerekekre is költeniük kell, akik majd később az őnyugdíjjárulékukat megtermelik - vetette fel Botos Katalin közgazdász. A köztévében a Népesedési Kerekasztal javaslatáról elmondta: csak azt venné figyelembe a rendszer, ha valakinek a gyermeke legalább középfokú végzettséget szerzett vagy szakmát kapott, illetve felsőoktatási intézményben tanult.

   A nyugdíjrendszer átalakítására tett javaslatot a Népesedési Kerekasztal, ennek lényege, hogy akinek több gyermeke van, az magasabb nyugdíjat kaphat. Az ötlet célja, hogy megszűnjön a gyermekvállalás visszaesése, illetve ne legyünk elöregedőtársadalom.

   Egy társadalmi problémát korrigálna a szóban forgó javaslat, eddig ugyanis azt nem vették figyelembe, hogy az embereknek nemcsak a társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük, hanem azokra a gyerekekre is költeniük kell, akik majd később az őnyugdíjjárulékukat megtermelik –jelentette ki Botos Katalin közgazdász, nyugdíjszakértőaz M1 Ma reggel címűműsorában.

   Felhívta rá a figyelmet: a magyar alkotmány tartalmazza azt, hogy el kell tartanunk a szüleinket. Ennek az általános formája ma a nyugdíjjárulék fizetése.

   A Népesedési Kerekasztal javaslata nem kimondottan népesedési javaslat, hanem egy hosszú távú pénzügyi tervezésre ösztönzőtervezet, melyet alaposan át kell gondolnia a társadalomnak – hangoztatta. Hangoztatta: a javaslat lényege az, hogy továbbra is az befizetés lenne az alap, ezt csak módosítanák a felnevelt, taníttatott gyermekek. Csak azt venné figyelembe a rendszer, ha valakinek a gyermeke legalább középfokú végzettséget szerzett vagy szakmát kapott, illetve felsőoktatási intézményben tanult. Vagyis nem kimondottan a gazdag szülőknek kedveznének – emelte ki a közgazdász.

  Botos Katalin szólt arról is, hogy az általa kidolgozott pontrendszer minden pontja módosulhat annak függvényében, hogy a politikusok kicsi vagy nagy differenciálást akarnak. Szerinte a javaslatot egy szakértői stábnak kellene pontosítani.

   Minél többen vállalják páronként legalább a két gyermeket, annál kevésbé kell majd differenciálni – jegyezte meg.