Tömeges perelnek majd a tanárok Pécsett a kompenzáció miatt

Nagy Erzsébet:

 Továbbra sem kapták meg jogos járandóságukat a pécsi pedagógusok - nyilatkozta a Pécsi Újságnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Azt mondta, annak ellenére sem utalták át a pénzt, hogy már a Kúria is jogosnak ítélte a követelést. Tömeges perekre számíthat az önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó (KLIK), vetíti előre.

   Lavinát indított el Nagy Erzsébet, amikor próbapert indított munkáltatójával szemben az elmaradt bankszámla kompenzáció miatt. 2012-ben a másodfokú bíróság, majd tavaly a Kúria is kimondta, hogy jogos a követelés, ennek ellenére Pécsett továbbra sem jutottak hozzá a pénzükhöz a pedagógusok.
 
   - Először is leszögezném, a bankszámla kompenzáció nem csak a tanároknak, hanem valamennyi közalkalmazottnak járt 2013. december 31-ig - vágott bele a PDSZ ügyvivője. - Pécsett 2010-ig évi nyolcezer forintos összegben részesültünk, ám ezt követően már nem járultak hozzá a bankköltségekhez - tette hozzá.
 
   Ennek megfelelően Nagy Erzsébet három évre visszamenőleg követelte a jussát a bíróságon, a Pécsi Törvényszék másodfokon három hónapra 3500 forintot ítélt meg a szakszervezeti vezetőnek. A követelést aztán a Kúria a határozatában az elsőfokú ítéletnek megfelelő, magasabb összeggel ítélte meg. Az azóta elvi határozattá emelkedett döntés szerint a közalkalmazottaknak 2013. december 31-éig jár a havi számlavezetési díj, a bankkártya éves díja és az egyszeri, valamint a banki automatából történő pénzfelvétel díja.
 
   - Az ítélet után a pedagógusok jelentős része írásban szólította fel a munkáltatókat a fizetésre, így a három éves elévülési idő megszakadt. Továbbra is jogosan tartunk tehát igényt a kompenzációra - mondta. 
 
   Az ügyvivő szerint felháborító, hogy a pécsi önkormányzat nem tartja be a korábban tett ígéretét.
 
  - Megállapodtunk a városvezetéssel, hogy odaadják az elmaradt kompenzációt, ám az összeget nem utalták át. Végül abban maradtunk, ha bíróság mondja ki, hogy jogos a követelés, megkapjuk a pénzt. Mint azóta kiderült, a Kúria is jogszerűnek tartja a követelésünket, kompenzációt azonban csak a munkavállalók egy része kapott.
 
   Azok a közalkalmazottak, akik továbbra is az önkormányzathoz tartozó intézményekben dolgoznak, részesültek kompenzációban, ám „a kelleténél kisebb összegben".
 
    - Ők húszezer-hatszáz forintot kaptak kézhez, ám korábban semmiféle egyeztetés nem történt azzal kapcsolatban, mekkora összeg is járna. Arról nem is beszélve, hogy azoknak, akik ma már más munkáltatónál dolgoznak vagy a közalkalmazotti státuszuk megszűnt, egy fillért sem utaltak.
 
   A problémát - többek közt - az okozza, hogy időközben az önkormányzati fenntartású iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerültek.
- Erre hivatkozva most azt mondja a városvezetés, hogy a pedagógusok követelését a KLIK fizesse ki. Abból a szempontból igazuk van, hogy a kompenzációt a jogutódnak kell állnia, ám már a 2012-es intézményátadás előtt is fizetnie kellett volna az önkormányzatnak, így ők sem bújhattak volna ki - szögezte le.
 
   Nagy Erzsébet kérdésünkre elmondta, Pécsett ezres nagyságrendre tehető az érintettek száma (nem beszélve az országos méretekről), így minden bizonnyal tömeges perek elé nézhet az önkormányzat és a KLIK is.
 
Ügyvéd segít a pedagógusoknak
 
   Nagy Erzsébet elmondta, a költségtérítés pontos összege érdekében az érintetteknek ki kell kérniük a banktól az elmúlt évekre vonatkozó adatokat. 
A közalkalmazottak dolgát megkönnyítendő a szakszervezet ügyvédi segítséget is nyújt a költségek kiszámításában, valamint a keresetek benyújtásával kapcsolatban.
 
A KLIK és az önkormányzat hallgat
 
   A PDSZ több alkalommal írt levelet a KLIK-nek, ám válasz nem érkezett. Hasonlóan jártunk mi is, kerestük a tankerületet, ám kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, így egyelőre nem tudjuk, hogy fizetnek-e kompenzációt a tanároknak - és ha igen, mikor teszik ezt. 
   Megkeresésünkre a pécsi önkormányzatnál sem reagáltak.
 
Forrás: pecsiujsag.hu