Nem csak a munkaadók trükkösek

A munkavállalók is elkövetnek munkajogi visszaéléseket
 
Vállalati benzinkeretből megtankolt rokoni autók. Papírforma szerint akár túlóraként elszámolt munkahelyi lógás. Habár Magyarországon a munkaadók előszeretettel bújnak ki a szabályok alól, azért időnként a munkavállalók is elkövetnek munkajogi visszaéléseket.

  Magyarországon a munkaadók jelentős részénél, az ellenőrzött cégek több mint felénél lehet találni munkajogi vagy munkavédelmi jogsértéseket. Azonban a munkavállalókat sem kell félteni, ők is hajlamosak félvállról kezelni a jogszabályi előírásokat – derül ki a monster.hu összeállításából.
 
Nagyvonalúan kezelt munkaidő-nyilvántartások
 
  Ez a fajta munkavállalói trükközés nem a multiknál vagy a nagyvállalatoknál dolgozók sajátja: inkább a kisebb cégeknél dolgozók eszköztárába tartozik. Ilyenkor a munkavállaló – a nem éppen professzionálisan kivitelezett munkaidő-nyilvántartási rendszerek gyengeségeivel visszaélve – egyszerűen a valósnál több munkaidőt és túlórát regisztrál magának a nyilvántartásokba. A módszer leginkább a késések, lógások elkendőzésére szolgál.
 
Kétszer felvett fizetéssel verték át a könyvelőt
 
   Bár nem túl gyakori eset, de a munka világában már arra is akadt példa, hogy egy-egy rafinált munkavállaló verte át a munkajogban kevésbé jártas, jobbára pályakezdő könyvelőt. A trükköző munkavállaló távollétében, valamilyen kifogással élve egy rokonát küldte be a könyvelésre, felvenni saját maga helyett a munkabérét. Ám az írásbeli meghatalmazás – amelyben nemcsak a bér átvételével megbízott személyt kellett volna nevesíteni, hanem azt is, mely hónap mekkora összegű munkabérét kell felvennie a munkavállaló helyett – már elmaradt.
 
   Csakhogy a nem kellően körültekintő könyvelő írásos meghatalmazás hiányában is kiadta a hozzátartozónak a kért összeget, amit a munkavállaló később egész egyszerűen letagadott. Így végül a cégnek kétszer kellett kifizetnie a munkavállaló részére ugyanazt a munkabért. Ebben az esetben a munkavállaló ugyan nem járt el etikusan, ám a meghatalmazás nélküli bérkiadással jogilag mégis a könyvelő hibázott…
 
Rokonok pizzáztatása és autóik feltankolása a céges keretből
 
   Ám vannak sokkal kevésbé trükkös – de még ma is gyakran jellemző – munkavállalói visszaélések is. Nemrégiben például egy házhozszállítással is foglalkozó vendéglő és gyorsétterem tulajdonosa volt kénytelen megválni egyik alkalmazottjától. Ő elég sajátosan értelmezte a munkavállalóknak járó, kedvezményes ételfogyasztási keretet, olyannyira, hogy napi szinten küldette a futárral a pizzát a rokonainak. Ingyen…
 
  Egy másik esetben már az szúrt szemet a cégnek, hogy egyik alkalmazottja indokolatlanul sokat tankol a céges autóba. Miután a cég kicsit jobban utánanézett az esetnek, hamar fény derült a turpisságra. Munkavállalójuk ugyanis rendre teletankolta a rokonok autóit is üzemanyaggal.
 
Forrás: monster.hu