Új módon gondolkodó cégvezetők kellenek

A munkavállaló akkor dolgozik jól, ha felette állnak és ellenőrzik?

 A magyarországi munkahelyi vezetőkben még mindig nagyon él az a feltevés, hogy a munkavállaló akkor dolgozik jól, ha felette állnak és ellenőrzik. Ezen változtatni kell – mondta a Kossuth Rádióban a Magyar Távmunka Szövetség munkapszichológiai tanácsadója.

   Megoldás lehet az alacsony vidéki foglalkoztatás megváltoztatására a távmunka. A munkavállalói igényeket és a távmunka által biztosított előnyöket mérlegelve a cégvezetők több mint fele támogatja annak lehetőségét, hogy munkatársai otthonról lássák el feladataikat – derül ki egy felmérésből.  Ezzel szemben a gyakorlatban mindössze a vállalatok negyedénél létezik olyan pozíció, amely miatt nem kell személyesen megjelenni – a gyakran hosszú csak utazással elérhető – munkahelyen.

   Sinkó Judit, az internetes hálózati piacon működő Cisco Magyarország nevű cég kommunikációs vezetője szerint a távmunkát nem úgy kell elképzelni, hogy valaki otthon ül és egyfolytában, minden egyes munkanapon a számítógépe fölé görnyedve ír, másol, dolgozik. Ugyan léteznek ilyen klasszikus távmunkák, azonban a műfaj összességében ennél jóval többről szól - hangsúlyozta. A Cisco munkatársa a Napközben szerdai adásában példaként elmondta, cégüknél olyan modell is létezik, amelynek lényege, hogy a munkavállaló az adott élethelyzetétől, programjától függően bizonyos napszakokban, illetve a hét bizonyos napjain dolgozhat távolról.

   Földi Miklós Dániel, a Magyar Távmunka Szövetség munkapszichológiai tanácsadója szerint elmondható, hogy a távmunka országos szinten terjedőben van, igaz, Magyarországon még dolgozni kell ennek a munkaügyi hátterén és „picit” tanulni kell a kultúráját – munkaadóknak és munkavállalóknak is. A cégvezetők általában ismerik a távmunka előnyeit és hátrányait, de bizonyos munkakörökben megoldhatatlannak tartják ennek a módszernek a bevezetését. Gyakori ellenérvként szerepel a munkavállalók feletti kontroll csökkenése, a magánélet és a munka összemosódása és a hatékony távmunkához szükséges technikai feltételek megteremtésének nehézségei.

   A Kossuth Rádiónak nyilatkozó munka- és szervezetpszichológus szerint a magyarországi munkahelyi vezetőkben még mindig nagyon él az a feltevés, hogy a munkavállaló akkor dolgozik jól, ha felette állnak és ellenőrzik. A távmunka szövetség munkatársa szerint éppen ennek a hozzáállásnak kellene kicsit változnia, ez tűnik a legnagyobb feladatnak. Másrészt távmunka esetén is lehetőség van – a jellemzően netes kapcsolatot tartó – munkatársak kontrollálására, csak más módon, mint bent a munkahelyen.

   Sinkó Judit hozzátette: egy mondás szerint a munka ma már nem hely, hanem tevékenység. Úgy véli, talán ez a gondolatbéli átállás segítheti azt, hogy a távmunkát jobban megértsék és alkalmazzák a magyarországi munkaadók, illetve munkavállalók.