Kemény világ vár a tanárokra szeptembertől

Jön a tanfelügyelet és az etikai kódex

Több évfolyamon kell az új tantervek alapján tanítani, indul a tanfelügyelet, megalakult a pedagóguskar, és emelkedik a fizetés. Az eduine.hu összegyűjtötte a következő tanév legfontosabb, a tanárokat érintő változásait.
 
   Az alap- vagy mesterdiplomás pályakezdők fizetése 5700-6800 forinttal, a középfokú végzettségűek bruttó bére azonban mindössze 300-400 forinttal emelkedik majd. 
 
Indul a tanfelügyelet
 
  A szeptemberben induló tanfelügyelet évente 30 ezer pedagógust ellenőriz majd: a kormányhivatalok szeptember elejéig készítik el a következő tanév beosztását. Az intézményvezetőnek az érintett tanárok órarendjét a tanfelügyelők érkezése előtt tizenöt nappal kell elküldenie a kormányhivatalnak.
 
   A tanfelügyelők megnézik a pedagógiai dokumentumokat, órát látogatnak, és interjút készítenek az intézményvezetővel, illetve a tanárokkal is. 

Megkezdi munkáját a pedagóguskar
 
  A Nemzeti Pedagógus Kar az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus-munkakörben, közalkalmazottként foglalkoztatottak önkormányzattal rendelkező köztestülete. A karnak minden, állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményben, pedagógus-munkakörben foglalkoztatott tanár automatikusan a tagjává válik.
 
   A kar felállításáról 2013 augusztusában döntöttek, a 125 fős küldöttgyűlés alakuló ülését június közepén tartotta. Elfogadták az alapszabályt, megválasztották a tisztségviselőket. A kar elnöke Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium intézményvezetője lett.
 
   A pedagóguskar ellenőrzi a közösségi szolgálat szervezését, valamint működteti az ehhez kapcsolódó tanácsadó és információs rendszert, véleményezési és javaslattételi jogot gyakorol a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása során. Megalkotja alapszabályát, valamint a pedagógusok etikai kódexét, mely dokumentumok a kar működésének jogi kereteit biztosítják. A kar partneri kapcsolatra léphet más szakmai szervezetekkel. 
 
   A kar felállítását a kötelező tagság, illetve a nem nyilvános küldöttválasztás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is bírálta.

Több évfolyamon lép életbe az új kerettanterv
 
   Az új kerettanterveket tavaly, felmenő rendszerben vezették be. A szeptemberben kezdődő tanévben így már az 1-2., 5-6. és 9-10. évfolyamon kell az új tantervek alapján tanítani. A mindennapos testnevelést 2012-ben vezették be, a 2014/2015-ös tanévben az 1-3., az 5-7., illetve a 9-11. osztályban lesz kötelező. 

 
Átalakulhat a Klik
 
  Az új köznevelési államtitkár szerint indokolt volt a közoktatás átszervezését centralizált formában - az összes állami iskolát magába foglaló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) létrehozásával - végrehajtani, most azonban a napi rutin és hatékonyság érdekében decentralizációra van szükség. Czunyiné Bertalan Judit azt nyilatkozta, áttekintik, mely munkáltatói jogok kerülhetnek az intézményvezetőkhöz, illetve a tankerületi igazgatókhoz. 
 
  Az eddigi elnök, Marekné Pintér Aranka időközben közös megegyezéssel távozott a Klik éléről.
 
Forrás: eduline.hu