Bezár a Nokia komáromi gyára

A leépítések nem csak közvetlenül az üzemet érintik

November végéig lehúzzák a rolót a magyarországi Nokia-gyárban. A termelést Ázsiába viszik át, több mint kétezer ember munkahelye szűnik meg. A leépítések nem csak közvetlenül az üzemet érintik, de a beszállító alvállalkozókat is – írja a Népszabadság.

   Bezárják a Nokia komáromi gyárát – tudta meg a Népszabadság a helyi szakszervezettől. Értesülésünk szerint a leépítéseket szeptembertől kezdik meg három lépcsőben. November 30-án tesznek lakatot az üzemre. A gyár 15 éve kezdett termelni, a döntéssel több mint 1600 munkahely szűnik meg. A termelést Ázsiába viszik. Úgy tudjuk, a döntést most ismertetik az üzem dolgozóival. Összesen több mint kétezren veszíthetik el az állásukat: háromszáz inaktív dolgozó, és ugyanennyi beszállító alvállalkozó munkahelye is megszűnik.
 
   Információnkat a cég nem kívánta kommentálni.
 
   A komáromi egység bezárása része a Microsoft hét elején megszelőztetett átszervezési tervének, amelynek során a társaság optimalizálni kívánja termelési folyamatait. A Nokiát és a komáromi üzemet csaknem egy éve átvevő világcég a Bloomberg híre szerint minden idők legnagyobb elbocsátására készül – a hírek szerint a Microsoft elnök-vezérigazgatója Satya Nadelle a múlt hét csütörtökön ki is küldte az erről szóló értesítőket az érintetteknek.
 
   A Microsoft 2013-ban vásárolta meg a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező, ám piaci részesedését folyamatosan vesztő finn cég telefongyártó részlegét. Az átvett vállalatoknál összesen 30 ezren dolgoztak, az átszervezésről szóló híradások után a szakértők egyértelműnek vélték, hogy a Microsoft elsősorban ezen a területen kezdi a költségtakarékosságot. A redmondi vállalat lépéskényszerben van: időközben az IBM és az Apple is bejelentette, hogy közösen kíván applikációkat fejleszteni az üzleti felhasználóknak. Ezzel nem is titkoltan éppen a Microsoft pozícióinak gyengítését célozzák.
 
   A magyar egység bezárása ezen belül azért sem meglepő, mert a komáromi üzemnek az utóbbi időben nem sikerült jelentősebb részesedést szereznie az új termékek gyártásából.
 
   A most következő elbocsátásokkal nem csak a munkavállalók szenvednek el érzékeny veszteséget, de Komárom városa is, költségvetésének jelentős részét tette ugyanis ki a cég iparűzési adóbefizetése. A munkavállalók korábban azt hangsúlyozták: a telefongyártó tisztességes feltételeket biztosított a számukra, miközben a városban hasonlóan nagy foglalkoztató megtelepedésére egyelőre nem látszik gyors esély. A helyi szakszervezet azt reméli, hogy a dogozóknak lesz esélye a gyors elhelyezkedésre, hiszen jól képzett munkaerőről van szó.Úgy tudjuk, a cég vezetése jövő héten kezdi meg az egyeztetést az érdekképviselettel, és már felvették a kapcsolatot az illetékes munkaügyi központtal. Arra – információink szerint – a vállalat hazai vezetői ígéretet tettek, hogy a kollektív szerződés feltételeit maradéktalanul betartják. Sőt, azt is közölték, hogy az elbocsátások feltételei legalább olyanok lesznek, mint két éve, amikor 2300 embert küldtek el az üzemből.
 
  A korábban még finn hátterű vállalat magyarországi gyára 1999-ben kezdte meg működését, 2004-ben pedig még újabb gyártócsarnokkal bővítették a kapacitást. Az elkészült telefonokat elsősorban  Európába, Közép-Kelet Ázsiába és Afrikába szállították.
 
   A finn telefongyártó vesszőfutása, már jóideje tart: a mobiltelefon piac korábbi első számú szereplője elvesztette a harcot az okostelefonoknál, az Apple és a Samsung is maga alá gyűrte. A cég 2011. februárjában állapodott meg a Microsofttal arról, hogy saját fejlesztésű Symbian operációs rendszerét fokozatosan leépíti és okostelefonjain Windows Phone 7 operációs rendszert alkalmaz. Mindez bizonytalanságot okozott a piacon, és – a Nokia Komárom Kft. cégbíróságnak leadott beszámolója szerint – a komáromi termelési volumen drasztikus, 35-40 százalékos visszaesését hozta el a második és a harmadik negyedévben. Csak a karácsonyi élénküléssel sikerült visszaállni az eredeti szintre, ám 2012 újabb visszaesést hozott.
 
    A Nokia 2012. februárjában jelentette be, hogy gyártási tevékenységének egy részét Ázsiába telepíti át – ennek következményeként kezdett jelentős létszámleépítésbe a finn, mexikói és komáromi egységekben. Ezt követte az eladás: a Microsoft átvette a telefongyártást (így az Apple modellt követve egy kézbe került ismét a hardver és a szoftver előállítása).
 
   Tavaly a Nokia Komáromnak 1,01 milliárd euró forgalma volt, a mérleg szerinti eredménye nem érte el a 6 millió eurót tett ki. Három évvel korábban (2010.-ben) a forgalom még 3,64 milliárd euró volt, s bár a mérleg szerinti eredmény nulla volt, ám 111,1 millió euró osztalékot fizettek az anyacég felé. A legjobb időszakban a bérelt munkaerővel együtt volt, hogy közel tízezren dolgoztak a komáromi egységben.
 
   A lejtmenet ellenére a remény erős volt, hogy a Microsoft zászlója alatt újra lendületbe jön a komáromi üzem. Abban bíztak, hogy meghatározó termékek, így például az új generációs Xbox gyártásából is juthat Magyarországra. Ezt a hitet erősíthette, hogy Stephen Elop, a volt Nokia vezér, aki akkor a Microsoft készülékgyártásáért felelt tavaly – szinte titokban – a komáromi üzemben járt. Mint beszámoltunk róla, akkor olyan hírek érkeztek, hogy, amit látott azzal elégedett volt.

Forrás: Népszabadság