A pécsi tankerületben továbbra is 24-26 óra lenne egy pedagógus óraszáma?

Több, mint a fővárosban

 A jelek szerint a pécsi tankerületben továbbra is 24-26 óra lenne egy pedagógus óraszáma. Ez több, mint a fővárosban, ráadásul így nem tartaná be a vezetés a kormány és a szakszervezetek közötti megállapodást – írja a stop.hu.

   A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője ismét a tankerületi vezetőhöz, Páva Péterhez fordult. Már csak azért is, mert a februárban, hasonló tárgyban írt levelére semmilyen válasz nem érkezett. Meg azért is, mert újabb kellemetlen fejlemény történt az ügyben.

   Februárban többek között a pedagógusok munkaterhelésének, a munkaidő nyilvántartásának, valamint a ki nem fizetett többletmunkavégzés ügyével kereste meg Nagy Erzsébet Páva Pétert. Akkor azt írta: a pécsi és baranyai iskolák zömében a tavalyi mértékhez képest legalább heti 2 órával, van ahol 4 órával nőtt a heti ellátandó kötelező órák száma. Ráadásul emellett számos olyan feladatot, amelyet korábban a heti óraszám terhére láttak el a pedagógusok, most a 24/26 és 32 óra közötti kötött munkaidőben kell ellátni.
 
  Nagy már akkor is azt firtatta, hogy a KLIK rendelte-e el a tantárgyfelosztásban szereplő óraszámok növelését, így tanító, tanár esetében a 22-ről 24-26 órára történő emelést.

   Nagy szerint az intézményekben egymástól eltérő munkaidő-nyilvántartásokat alkalmaznak, tudomása szerint vannak olyanok is, ahol nyilvántartást nem vezetnek. „A gyakorlat annyiban egységes, hogy sehol nem fizetnek a rendkívüli munkaidőben végzett munkáért, márpedig ha a munkavégzés a heti 40 órát meghaladja, külön díjazás jár. A munkáltató feladatát képezi annak ellenőrzése és felügyelete, hogy a munkavállaló mennyi munkaidőt dolgozott, ez alól a kötelezettség és felelősség alól sem a jelenléti ív vezetésének elmulasztása, sem pedig rugalmas munkaidőre hivatkozással nem lehet szabadulni” - írja Nagy. 


  Nagy kiemelte: a PDSZ határozottan kéri, hogy ha többletmunkavégzés történik, azt a munkáltató fizesse ki. „Több intézményből azt az információt kaptuk, hogy az igazgató megtiltja, hogy a munkaidő-elszámoláson hetente a 32 óra kötött óraszámnál több legyen feltüntetve. Vannak olyan igazgatók is, akik kijelentik, hogy ha az elszámolás 32 óránál többet tartalmaz, az elszámolólapot nem írják alá, és azt nem továbbítják a KLIK-nek” - írta Nagy.

   Nagy legutóbb már azt kérdezte Páva Pétertől, hogy ő utasította-e az igazgatókat, hogy a korábbi heti 22 órát emeljék fel. Kifejtette: az egyik intézményegység-vezetőtől azt a tájékoztatást kapta, hogy a következő tanévre még nem kaptak utasítást a tankerülettől, ám mivel nem engedik a létszámot bővíteni, kénytelen továbbra is heti 24 kötelező órával tervezni akkor is, ha ezáltal a heti 40 órát jóval meghaladó lesz továbbra is a pedagógusok munkavégzése.

   A Pedagógus Sztrájkbizottság és a Kormány között kötött megállapodás 2. pontja szerint a felek megállapodtak abban, hogy „a finanszírozott pedagógus álláshelyek számítása az engedélyezett időkeretek, az átlag csoport- és osztálylétszám, valamint a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határával történik.” Nagy szerint ez így már annak a lehetőségét is felveti, hogy nem tartja be a Pécsi Tankerület a Kormány és a szakszervezetek közötti megállapodást. Egyben kérte a tankerületi vezetőt: az oktatás minősége, a pedagógusok számára az egészségük veszélyeztetése nélkül ellátható munkamennyiség érdekében annyi pedagógus álláshelyet biztosítson, hogy lehetőség szerint ne kelljen heti 22 óra fölé emelni a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt.
 
Forrás: stop.hu