Csak a közmunka miatt kevesebb az állástalan

Csongrád megye

A közmunka miatt lett alacsonyabb tavalyhoz képest a munkanélküliség. Csongrád megyébenközel 7000 ember közmunkás, 15 és fél ezer pedig regisztrált álláskereső – írja a delmagyar.hu.
  – Április 1-jétől szeptember 30-áig szól a szerződésem a Szegedi Vadasparkban, ez a sokadik hosszabbításom – mondta az 58 éves Bali András. 
 
– Hegesztő-lakatos a szakmám, de ha nem lenne ez a közmunka, nem tudnék elhelyezkedni. Állásinterjúkon mindig azt kapom meg: fiatalabbra gondoltak. Örülök, hogy itt dolgozhatok, nagyon szeretem a munkámat.
 
A 2013-as havi 11-12 százalékos munkanélküliséghez képest javult a foglalkoztatás Csongrád megyében idén: áprilisban 8,1 százalékos, júniusban 8,3 százalékos rátát számolt ki a kormányhivatal munkaügyi központja.

A közbülső, májusi hónap azonban kakukktojás volt: a gazdaságilag aktív korú népességnek ekkor a 10 százaléka volt bejelentett álláskereső. 
Mi történt a nyár első hónapjában, az uborkaszezon kezdetén? Hirtelen magára talált a megye gazdasága? Nem erről van szó, kormányzati döntésre újraindult a közmunkaprogram.

– A júniusi zárónapon Csongrád megyében 6813 fő dolgozott közfoglalkoztatási jogviszony keretében, mintegy 3400 fővel többen, mint május végén – válaszolta e-mailben feltett kérdésünkre Tóth Aranka, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának megbízott igazgatója. 

– A májusban elindult közfoglalkoztatási programok – országos, kistérségi Start munka mintaprogram, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás – „létszámfeltöltése" júniusban is folytatódott. 

Ugyanakkor a Belügyminisztérium további forrást is biztosított, több mint 1100 fővel bővítette a közfoglalkoztatásba vonhatók számát.
A legnagyobb foglalkoztató az Ativizig, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. és a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat. A közmunkásoknak köszönhetően most Szegeden a legalacsonyabb a munkanélküliség a megyében, 7 százalék. Szentesen is mindössze 7,1, Vásárhelyen 8,4 volt a ráta június végén. Makón a legrosszabb a helyzet a 12,5 százalékos munkanélküliséggel.
 
Hogy valójában hányan vannak a megyében, akik több mint egy éve nem találnak állást, nehéz kiszámolni. Egyrészt már tavaly is volt közmunkaprogram, másrészt nem tudjuk, hányan nem jelentkeznek be álláskeresőnek.
 
Forrás: delmagyar.hu