A németországi foglalkoztatás stagnálását várja az IAB

Júliusban rendszeresen növekszik az elbocsátások száma

 A német munkaerőpiacon egyelőre nem várható a foglalkoztatás bővülése - állapítja meg a Bundesagentur für Arbeit (BA) német szövetségi munkaügyi hivatal IAB kutatóintézetének kedden közzétett tanulmánya.

    A munkaügyi hivatalokban havi rendszerességgel végzett felmérés a korábbi hónapokhoz hasonlóan az elkövetkező három hónapra is - szezonális hatásoktól megtisztítva - a foglalkoztatás stagnálását jelzi előre.

    Az Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) kutatóintézet elemzési osztályának vezetője, Enzo Weber ezt elsősorban az ukrajnai és közel-keleti fegyveres konfliktus miatt az utóbbi időkben valamelyest kedvezőtlenebbre fordult világgazdasági helyzetre vezeti vissza.

    A BA csütörtökön teszi közzé a júliusi német munkanélküliségi adatokat. A nyári munkaszünet miatt júliusban rendszeresen növekszik az elbocsátások száma, illetve a vállalatok az új felvételekkel is rendszerint inkább megvárják a nyári szünet végét. A tanulmányaikat befejezett fiatalok ugyanakkor rendszerint munkanélkülinek regisztrálják magukat, mielőtt a nyári szünet elteltével megkezdenék a munkakeresést. 

    Az elmúlt években a munkanélküliek száma szezonális hatásoktól meg nem tisztítva átlagosan 54 ezer fővel emelkedett júliusban.