A Hankook szerint kötelezettségszegés miatt bocsátották el a szakszervezeti vezetőt

Több szakszervezet is tiltakozott az ügy miatt

A Hankook Tire Magyarország Kft. menedzsmentje azt állítja, hogy többszörös kötelezettségszegés miatt bocsátották el a cégtől a szakszervezeti vezetőt, és nem jogi tanulmányai miatt.

    A társaság csütörtökön közleményben reagált a  szakszervezetek állításaira, és azt közölte: a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetében is vezető pozíciót betöltő munkavállaló felmondásának valós oka az, hogy a munkavállaló munkáltatóját tudatosan félrevezette, a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségét szándékosan megszegte, valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkából. Valótlan tehát az állítás, hogy jogi tanulmányai miatt szűnt meg a munkaviszonya – szögezték le.

    Az MTI-hez eljuttatott közleményben jelezték: az érintett szakszervezeti vezető munkaviszonyát július 21-i hatállyal szüntették meg.

    Hozzátették: a felmondást azért kézbesítették rövid határidővel, mert a magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy valakinek a rosszullétét, betegségét figyelembe vegye a munkáltató, ha az ügye egyébként már tisztázott. Ilyenkor a hatályos jogszabályok szerint akkor is kézbesíteni kell a felmondást, ha a munkavállaló betegállományban van. Ennek a szabálynak a betartását a bíróságok szigorúan vizsgálják, következetesen érvényre juttatják – jegyezték meg.

    A cég szerint a munkavállaló elbocsátása kapcsán a napokban téves hírek jelentek meg. Emlékeztettek: az elmúlt időszakban összesen két esetben kezdeményezte a munkáltató a munkaviszony megszüntetését szakszervezeti tisztségviselő esetében. Az egyik a jelenlegi eset, a másik, korábban elbocsátott munkavállaló ügye pedig vádemelési javaslattal került az ügyészség elé. A többi esetben a munkavállalók maguk kezdeményezték a felmondást, és közös megegyezéssel távoztak a cégtől - írták.

    A napokban több szakszervezet is tiltakozott amiatt, hogy a  Hankook elbocsátotta a helyi szakszervezet vezetőjét.

    A Magyar Szakszervezeti Szövetség csütörtökön nyílt levélben felháborítónak, sorozatosan munkavállaló ellenesnek, törvénysértőnek nevezte a Hankook Tire Magyarország Kft.  magatartását. Egyben felszólította a menedzsmentet, hogy visszamenőlegesen állítsa helyre a dolgozó munkaviszonyát.

    A Magyar Szakszervezeti Szövetség jelezte azt is, hogy támogatja a VDSZ 2014. augusztus 4-re meghirdetett demonstrációját. 

    A LIGA az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében szolidaritásáról biztosította a Hankooknál működő Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetét, amelyet álláspontja szerint a munkáltató jogtalan és elfogadhatatlan eszközökkel kíván ellehetetleníteni. Az írták, a Hankook magyarországi vezetése jelenleg sárba tiporja a szakszervezeti jogokat, és boszorkányüldözést folytat a helyi szakszervezet, illetve tisztségviselői ellen.