Ötezer dollár, ha felmondasz

Tudatos és lojális alkalmazottakat akarnak

 Úgy tűnik, sikeres és terjed az a program, amelynek célja a kitalálója szerint az, hogy a munkavállalók gondolkodjanak el jövőjükön. Szeretnék, hogy a tudatos és lojális alkalmazottak maradjanak a cégeknél – írja az itcafe.hu.

  Az Amazon tavaly indult „Pay to Quit”, azaz „fizetünk, hogy felmondj” programja pár hónapja,áprilisban került nyilvánosság elé. A cég alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos így írt erről a részvényeseknek: „A program igazán egyszerű. Évente egyszer pénzt ajánlunk a dolgozóinknak, hogy felmondjanak. Az első évben az összeg 2000 dollár, ami évente 1000 dollárral növekszik maximum 5000 dollárig.”
 
  A lehetőség jelenleg csak a raktárakban dolgozóknak adott, ahol a rendeléseket készítik össze a szállításhoz. Bezos kiemelte, hogy „az ajánlat elején a ’Kérjük ne fogadd el ezt az ajánlatot’ cím szerepel. Azt reméljük, hogy nem fogadják el az ajánlatot, azt szeretnénk, ha maradnának. A célunk az, hogy egy kis gondolkodásra biztassuk az embereket: gondolják át, hogy mit is akarnak valójában. Hosszú távon, ha az alkalmazott olyan helyen dolgozik, ahol nem szeretne, az nem tesz jót sem neki, sem a cégnek.”
 
   Emellett oktatási programot is ajánlanak, a vállalat a tandíj 95%-át megelőlegezi azoknak, akik hiányszakmát választanak. Akár repülőgép-műszerésznek vagy ápolónak is tanulhatnak attól függetlenül, hogy van-e köze az amazonos karrierjükhöz.
 
   Az elmúlt években az online áruház már korábban is kísérletezett a programmal, de csak idén januárban terjesztette ki mind a 40 ezer raktárára. Eddig a dolgozók kevesebb, mint 10%-a fogadta el az ajánlatot.
 
   Bezos elmondta, hogy az ötlet a cipőket és ruhákat online forgalmazó Zappostól származik, amit 2009-ben felvásároltak, ám jelenleg is külön részlegként működik. Tony Hsieh, a Zappos vezérigazgatója így magyarázta a programot: „Azt akarjuk, hogy az emberek ne csak a fizetési csekk miatt dolgozzanak nekünk. Olyan embereket akarunk, akik hisznek a hosszú távú terveinkben és részesei akarnak lenni a céges kultúránknak.”
 
  Az Amazon egyébként azon dolgozik, hogy még több raktárat nyisson világszerte, hogy lecsökkentse a csomagküldés idejét. A céges jelentések szerint 117 300 embert foglalkoztatnak teljes- és részmunkaidőben, ami a tavalyi adatokhoz képest közel egyharmados növekedést jelent. Arról nincs hivatalos közlemény, hogy mennyi a dolgozók fizetése, de annyit elárultak, hogy 30%-kal több más cégekhez képest. A Glassdoor.com információi szerint az Amazonnál egy raktári munkás átlagos órabére 12 dollár.
 
   Azóta a League of Legendset készítő Riot Games is átvette ezt a stratégiát, amit Queue Dodge-nak neveztek el. A frissen alkalmazottak 60 napon belül felmondhatnak a program keretében, amiért az éves fizetésük 10%-át, maximum 25 ezer dollárt vehetnek fel.
 
Forrás: itcafe.hu