Egymilliárd forintot kapnak a Csongrád megyei vállalkozások munkahelyteremtésre

Kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat támogatja a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázata, amely két körben országosan mintegy 16 milliárd forintot oszt szét, ebből 1 milliárd forint jutott 120 Csongrád megyei kis- és középvállalkozásnak, a támogatás felhasználásának feltétele az új munkahelyek létrehozása.

    “A Nemzetgazdasági Minisztérium évről évre bővülő keretet biztosít a támogatásoknak, ezúttal a meglévő vállalkozások fejlesztését, új beruházásait, a foglalkoztatotti létszám növelését segíti központi költségvetési forrás” – mondta el Juhász Tünde kormánymegbízott. “Az eredetileg 13 milliárd forintos keret 3 milliárd forinttal bővült a kis- és középvállalkozások nagy igénye és a nagy számú sikeres pályázat miatt” – tette hozzá. A kormánymegbízott kiemelte, a jelenlegi vissza nem térítendő támogatásból Csongrád megye 1 milliárd forintot kapott, ez 120 vállalkozás között oszlik meg, és 518 új munkahely létrejöttét és 2000 foglalkoztatott munkaviszonyának garantálttá válását teszi lehetővé.

    Bakos László, a munkaügyi központ általános igazgatóhelyettese elárulta, hogy a benyújtott és a támogatott pályázatok száma is folyamatosan nő a megyében, az elmúlt két évben megduplázódott mind a pályázatok száma, mind a támogatásra fordított összeg. “Az eredmények a minisztériumi forrás növekedésének, a pályázati feltételek könnyítésének, a Csongrád megyei hivatal támogatási intenzitásának, a növekedő beruházási kedvnek, és az egyre szélesedő tájékoztatásnak köszönhető” – mondta el az igazgatóhelyettes. Bakos rámutatott, hogy a támogatott vállalkozások tevékenységi köre rendkívül tág: kereskedelem, vendéglátás, élelmiszeripar, faipar, építőipar,, szórakoztatás, és olyan különlegességek is előfordulnak, mint például a kandallógyártás vagy a szeszes ital-gyártás.

    “A támogatásból két élelmiszerboltot nyitott meg a Ka-Do 3000 Kft., egyet az Oskola utcában, egyet pedig a Kolozsvári téren, és 12 új munkahely teremtés vállalta a cég” – nyilatkozott Kisznyér Péter, a 19 millió forint támogatásban részesülő Ka-DO 3000 Kft. vezetője. A családi vállalkozás 20 éve működik, hét élelmiszerboltot működtet, több, mint hatvan embert foglalkoztat, decembertől nyolcvan főt kívánnak alkalmazni. “Jelenleg még izgulunk, mert egy élelmiszerbolt esetében egy-két év, mire kiderül, hogy teljes mértékben működőképes, reméljük, hogy vásárlóbarát szemléletünk versenyképessé teszi üzletünket a multik által dominált piacon, a kapott támogatásból sikeres középvállalkozást tudunk fenntartani” – árulta el Kisznyér Péter.

Forrás: Szegedma.hu