Többletforrásokkal kompenzálnák a nagygazdaságokat

180 milliárd a veszteségek fedezésére

Többletforrásokat ígér a földművelésügyi államtitkár azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a területalapú támogatások miatt veszteségeik lehetnek, és emiatt munkahelyek kerülnének veszélybe. Nagy István a Hír TV-nek azt mondta, terveik szerint a 2015-ös költségvetés tervezésekor 180 milliárd forintot biztosítanának a veszteségek fedezésére.

    Sikeres vállalkozókat díjaztak a 23. debreceni Farmer Expón. A megnyitón a Fölművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a hazai gazdasági növekedés folytatásában meghatározó szerepet szánnak a mezőgazdaságnak. Nagy István kiemelte, az ágazat teljes termelése tavaly több mint 12 százalékkal bővült.

    Az uniós területalapú támogatások átcsoportosítása azonban a nagyobb gazdaságok számára kedvezőtlen változásokat hozhat a 2015-től induló következő uniós ciklusban. Ezerkétszáz hektár felett ugyanis a jövőben senki sem kaphat uniós támogatást. A kormány már elfogadta és el is küldte Brüsszelbe az erről szóló rendelettervezetet. Nagy István szerint a kormány kompenzálni fogja a nagyobb területen gazdálkodó vállalkozókat, így segítve a munkahelyek megtartását. „A nagyokat nem károsítja meg, minden olyan ágazatot, ahol az állattenyésztés és az élőmunka jelen van, kiemelten támogatja. Nyugodtan mondhatom, forint, fillér nélküli veszteséggel fogják megúszni ezt a degressziót. Ugyanakkor nem tekinthetünk el attól a húszmilliárd forinttól, amit át tudunk csoportosítani a kis- és közepes vállalkozások számára, mert így versenyképességüket, illetve a magyar mezőgazdaság versenyképességét tudjuk növelni” – mondta Nagy István.

    A döntés bejelentése óta a nemzeti agrárkamaránál már többen is érdeklődtek, hogy mekkora veszteséget jelent majd számukra a támogatási rendszer átalakítása. A kamara elnöke szerint a gazdák többsége még számolgat. „Nagy kérdőjelek vannak mindenki fejében, de természetesen mi több információval rendelkezünk, mint egy átlag vállalkozó, megpróbáltunk számításokat végezni. A mi olvasatunkban nem méret szerint tesz különbséget a vállalkozók között. Az éves szinten elvont huszonegymilliárd helyett éves szinten harmincmilliárd forintot jelent a következő hat évben. Azok a cégek, akik foglalkoztatnak, ahol van komplett állattenyésztés, azok ennek a rendszernek nem lesznek vesztesei” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

    Jakab István, a Magosz elnöke szerint azzal, hogy a nagyobb vállalkozások mellett a családi gazdaságok is többletforrásokhoz jutnak, javulhat Magyarország agrárpiaci pozíciója. „A nagyok lényegesen jobb pozícióba kerülnek, lehet, hogy most néhány százalékot vesztenek a támogatásokkal, de lényegesen többet nyernek azáltal, hogy egy integráció keretében 15-20 százalékkal nő a versenyképességük.”

    A kormány már arról is döntött, hogy a területalapú támogatásokból átcsoportosított pénzeket vidékfejlesztési célokra használják fel. A kompenzációról pedig a jövő évi költségvetés tervezésekor dönthet a kabinet.

Forrás: Hír TV