Ha nincs munkaszerződés

Jogi esetek

Egy férfi diszpécseri munkát vállalt egy cégnél. Decemberben állt munkába, munkaszerződés nem készült.

    A hónap leteltével a férfi főnöke feljegyzést írt, melyben a decemberi munkaórákat számolták el: ebben az szerepelt, hogy a férfi 212 órát dolgozott, s ezért decemberre 192 ezer forint munkabér jár neki. Ő azonban ezt az összeget nem kapta meg: január 12-én ugyan átutaltak neki húszezer forintot, a többit azonban nem. Január 22-én rendkívüli felmondással élt, és az elmaradt munkabérért, valamint a felmondási időre járó bérért a bírósághoz fordult.

    A keresetében arra hivatkozott, hogy a bér kifizetésének elmulasztása a munkaviszonyból származó kötelezettség olyan súlyos megsértése, amely megalapozza a rendkívüli felmondást. Ezért egyrészt jár neki a decemberi bérének elmaradt része, januárra harmincezer forint elmaradt munkabér, valamint a felmondási időre – egy hónapra – járó munkabér, vagyis 192 ezer forint.

    A munkáltató arra hivatkozott, hogy a joggyakorlat szerint csak a bérfizetési kötelezettség tartós elmulasztása alapozza meg a munkavállalói rendkívüli felmondást, vagyis egyetlen alkalom nem. Másrészt arra is utaltak, hogy a diszpécserrel minimálbérben állapodtak meg, tehát még ha jogos is volt a rendkívüli felmondás, a felmondási időre járó bér akkor sem 192 ezer forint.

    A diszpécser azzal tromfolt, hogy szóban nem minimálbérben, hanem 150 ezer forint alapbérben állapodtak meg, de ezt a munkáltató nem foglalta írásba.

    Ezért őt terheli a felelősség, neki kellene bizonyítani az állítását a munkabér összegéről.

    A bíróságnak két kérdésben kellett döntenie: jogos volt-e a rendkívüli felmondás, illetve munkaszerződés híján kinek hisz a munkaszerződés összegét illetően. Az első kérdésben könnyebb volt a döntés: a törvény szerint a munkabért legkésőbb a következő hónap 10-ig ki kell fizetni, ehhez képest a majdnem két hét késedelem mindennemű tájékoztatás nélkül olyan súlyú kötelezettségmulasztás, ami megalapozza a rendkívüli felmondást.

    Az összeget tekintve pedig arra jutottak, hogy alapvetően lényegtelen, mennyi volt a felperes alapbére, ugyanis ilyenkor nem ezt kell kifizetni, hanem a megelőző időszak havi átlagbérét. Ezt itt könnyű volt kiszámolni, hiszen a férfi csak egyetlen hónapot dolgozott a cégnél: vagyis a túlórákkal megturbózott decemberi fizetésének megfelelő összeget, 192 ezer forintot kell számára kifizetni a felmondási időre.

Forrás: Szabadföld online