Tovább nőhet a gyed havi átlagos összege

A januárban bevezetett gyed extra hatásai is érződnek

Több mint 6 százalékkal nőtt a gyed havi átlagos összege 2013-ban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kisgyermeket nevelő családok így akár 40 ezer forinttal is többet kaphatnak 2010-hez képest. Idén várhatóan ismét emelkedik a támogatás összege, a gyed extrának köszönhetően pedig a támogatásra jogosultak száma is tovább nőhet.

    Tavaly átlagosan több mint 96 ezer (pontosan 96.661 ezer) forintnyi gyedet kaptak a családok havonta. 2012-höz (91.050) képest ez több mint 6%-os növekedést jelent. Ezzel párhuzamosan pedig a támogatás maximális összege is emelkedett. Míg 2010-ben kicsivel kevesebb, mint 103 ezer forintot (102.900), addig idén már csaknem 40 ezer forinttal többet, 140.200 forintot is kaphatnak a kisgyermekes családok.

    Szalai Piroska női foglalkoztatás javításáért felelős volt miniszteri biztos elmondta: az emelkedés elsődleges oka a nagyon jelentős minimálbér-emelés. Mint mondta, azért nem volt korábban az elmúlt 10-15 évre visszatekintve ilyen jelentős gyed-növekedés, mivel a minimálbérek nem nőttek. „Most nálunk először nőttek ilyen jelentősen, korábban soha” – fogalmazott.

    A januárban bevezetett gyed extra hatásai is érződnek már. Év eleje óta munka mellett is tovább kapható a gyed, így az anyukáknak nem kell választaniuk, hogy visszamennek-e a dolgozni vagy inkább a juttatást kérik.

    Az év első 8 hónapjában érezhetően többen mentek vissza dolgozni mint korábban.

    Kurucz Éva kormányszóvivő azt mondta: 92 ezerrel több nő dolgozik most, mint egy évvel korábban, és 37%-kal, tehát több mint egyharmadával nőtt a kisgyermekes nők aránya, akik már dolgoznak a gyermek születése után.

    A kormányszóvivő hozzátette: 22 éve nem dolgozott annyi nő mint most. Az uniós tagállamok közül Magyarország a harmadik ahol a legnagyobb arányban nőtt a nők foglalkoztatottsága az elmúlt években.

Forrás: Híradó.hu