Czomba: odavinni a munkahelyeket, ahol a munkáskéz van

Magyarországon gyenge a munkaerő mobilitása

 A kormány örül ugyan a legfrissebb foglalkoztatási adatoknak, de akad még munka - hangsúlyozta a munkaerő-piaci és képzési államtitkár. Magyarországon gyenge a munkaerő mobilitása, ezért fontos cél, hogy odavigyük a munkahelyeket, ahol van munkáskéz - mondta.

  Több mint 4 millió 120 ezer embernek van munkája Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatása szerint. Biztatóak az adatok, több mint egy éve folyamatosan csökken a munkanélküliség, most 8 százalék alá esett, ami komoly lélektani határ - jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában Czomba Sándor.

   Az államtitkár emlékeztetett: korábban arról folyt a vita az ellenzékkel, hogy a javuló foglalkoztatási adatok mennyire köszönhetőek a közmunkának és a migrációs folyamatoknak, a statisztikai hivatal felmérése azonban azt mutatja, hogy utóbbi két esetben stagnálnak a számok.

   Idén 164 ezerrel többen dolgoznak, mint tavaly, döntő többségüknek pedig a versenyszférában sikerült elhelyezkedni - emelte ki Czomba Sándor, hozzátéve: ez azért fontos, mert hosszabb távon az a cél, hogy ne a közfoglalkoztatás, hanem a versenyszféra erősítse a foglalkoztatási szintet. Az államtitkár szerint ez érdemi gazdasági növekedés nélkül nem megy, így a foglalkoztatáspolitika egyik meghatározó eleme az, hogy folyamatosan növeljék a gazdaság teljesítményét.

  Az ágazatok közül a feldolgozóipar teljesít a legjobban, a 164 ezer ember több mint fele itt helyezkedett el, de a kereskedelem és a vendéglátás is több mint 20 ezer munkahellyel járult hozzá a kedvező adatokhoz, emellett az építőipar is kijött a gödörből - magyarázta Czomba Sándor. Az államtitkár hangsúlyozta: örülnek a kedvező adatoknak, de sok még a teendő, hiszen akad olyan térség Magyarországon, ahol csupán 4 százalék körüli a munkanélküliség, de van, ahol 20 százalék.

   Magyarországon gyenge a munkaerő mobilitása, ezért fontos cél, hogy odavigyük a munkahelyeket, ahol van munkáskéz. Erre kell a legtöbb energiát fordítani a közeljövőben - jelentette ki az államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.