Mennyit ér a pedagógusok munkája?

A fizetés csak egy része az egésznek

Ismét emelkedik a pedagógusok bére. Kérdés, hogy önmagában ettől vonzóbbá válik-e a pálya – erről is beszélt a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában a szakember.

  Nem” – válaszolta tömören a csaknem 40 éves tanári tapasztalataira alapozva a műsor vendége, Szabó Gyula, a debreceni képviselő-testület oktatási bizottságának vezetője. A Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnökségének tagjaként is tevékenykedő városatya szerint a fizetés csak egy – nagyon fontos – része az egésznek, amely viszont sokkal tágabb szakmai tartalmat fog felölelni.
 
   Az új köznevelési törvény ugyanis egyfajta jogi szabályozást adott a pedagógusi életpályának. Ezt követően a pedagógusok képzési és továbbképzési rendszerét is átalakították, mégpedig annak érdekében is, hogy többen jelentkezzenek tanítónak, természettudományi tanárnak. Mindemellett bevezették a pedagógusi életpályamodellt, továbbá szakmai támogatást, szaktanácsadást és szakmai felügyeletet alakítanak ki – azért is, hogy például módszertanilag ellenőrizni, segíteni tudják a pedagógusokat.

   Szabó Gyula kitért arra is, hogy a fentieken kívül az infrastruktúra fejlesztése is elkezdődött, egyebek mellett a Szoboszlói úti, a Vénkerti és a Fazekas-iskolában is. Fontos feladat továbbá a szegregáció rendezése és az esélyegyenlőség megteremtése, amelybe az is beletartozik, hogy az első és második osztályokban ingyenesek a tankönyvek, valamint, hogy a gyerekek 60 százaléka térítésmentesen étkezhet. És természetesen az is cél, hogy a pedagógusok motiváltak legyenek, szeressék a munkájukat és az iskolai munkaközösségeiket.
 
   A műsorban az is kiderült, hogy országosan mintegy 120 ezer pedagógussal számolnak, a Debreceni Tankerület intézményeiben pedig megközelítőleg 4200-zal. Nekik nemcsak az utánpótlásuk nagyon nehéz, hanem a megtartásuk is. – Ne legyünk szemérmesek, a pedagógus is ember, akinek ugyanúgy el kell tartania a családját, mint bárki másnak – hangsúlyozta az elnök, aki azt is elmondta: ma egy pályakezdő gyakornok bruttó fizetése 165 ezer forint, amely azonban három év múlva, az évenkénti emelések eredményeként már csaknem 200 ezer forintra nő.
 
Forrás: dehir.hu