Nem elég elkészíteni a portfóliót, meg is kell védeni

Újabb vizsga vár a tanárokra

 A pedagógusok minősítési eljárásának része a portfólió elkészítése és védése is - megnéztük, utóbbi hogyan néz ki. A 2015-ös eljárásban részt vevőknek november 30-ig kell feltölteniük az e-portfóliót – olvasható az eduline.hu oldalán.

  Az Oktatási Hivatal honlapján közzétett útmutató szerint a védés 60 percig tart, és három része van: a tanár először egy digitális prezentáció segítségével bemutatja, amit a munkájában a legfontosabbnak tart. Ezután a portfólióval kapcsolatos, előzőleg elküldött kérdésekre kell válaszolnia - ezekre már a prezentáció közben is ki lehet térni.
 
  A kérdések olyan kiegészítő információkra vonatkoznak, amelyek a portfólióban nem voltak egyértelműek. A tanárnak indokolnia kell a portfólióban leírt állításait, döntéseit és problémamegoldó elképzeléseit. A kérdések azt is szolgálják, hogy a pedagógus szóban is bemutathassa pedagógiai nézeteit, szakmai elképzeléseit, gondolatait.
 
   A harmadik részben a portfólió dokumentumait és az előadást beszéli meg a tanár és a minősítő bizottság. A pedagógus munkáját helyben nem értékelik: a bizottság egy közös jelentést készít majd. 
 
 
Forrás: eduline.hu