Munkavállalás tetoválással

Egyre toleránsabbak a munkáltatók

Pillangót ábrázoló, négy centiméteres tetoválása miatt bocsátottak el egy nőt egy brit nagyvállalattól, annak ellenére, hogy a munkájára a cégnél töltött öt hónap alatt sosem volt panasz – írja a Metropol.
 
   Nagy-Britanniában a munkajog lehetőséget ad az egyes cégeknek arra, hogy elutasítsák a tetoválást viselő munkavállalókat, vagy kirúgják őket, ha nem hajlandók eltakarni testdíszeiket. A pórul járt nő mégis ügyvédhez fordult, nem csupán a saját ügyében: azt szeretné elérni, hogy ne sújtsa megkülönböztetés a tetovált munkavállalókat.Itthon nincs egyértelmű szabály
 
   A Magyarországon működő cégeknek sem tiltják a jogszabályok, hogy saját előírásokat alkossanak arról, mit viselhetnek vagy mennyit mutathatnak meg magukból a dolgozóik. Ezek azonban – az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény (Ebktv.) értelmében – nem vonatkozhatnak a vallási, nemi, faji, bőrszínnel kapcsolatos és a származásra visszavezethető tulajdonságokra.

  Az Ebktv. nem nevesíti a tetoválást mint tulajdonságot. Kimondja viszont, hogy a munkáltató nem sérti az egyenlő bánásmód követelményeit, ha a munka jellege vagy természete indokolja, hogy jogszerű megkülönböztetést alkalmazzon, amennyiben ez tényleg a munkakör sikeres betöltéséhez szükséges. Eszerint például egy étterem vezetője dönthet úgy, hogy pusztán azért nem vesz fel valakit pincérnek, mert a karját vagy a nyakát tetoválások díszítik.
 
Toleránsabbak a munkáltatók
 
  Az elmúlt tíz évben átalakult a tetoválások megítélése, jóval toleránsabbá váltak a munkaadók – ezt tapasztalják a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó Randstad Hungary munkatársai.  

  – Olyan pozíciókban, ahol nem találkozik közvetlenül ügyféllel az alkalmazott, az esetek nagy részében nem jelent problémát a tetoválás. Ha pedig nem látszik a testdísz, nagyon ritka, hogy pusztán a megléte miatt negatívan ítélnek meg egy munkavállalót. Vannak persze ellenpéldák is. Tudunk olyan esetről, amikor a jelölt Facebook-oldalán szerepeltetett tetovált kép miatt nem alkalmazták végül az illetőt – mondta a Metropolnak Végső Péter, a cég marketingkommunikációs vezetője.

   – Kizáró okot elsősorban az értékesítésben, a recepciós pozíciónál jelenthet a tetoválás vagy a testékszer, mivel ilyenkor a megjelenésével a céget képviseli a munkavállaló. Nem mindegy persze, hogy milyen profillal rendelkezik az adott cég: kreatív szakmákban, a startup-világban, IT-területen mindez kevésbé jelent problémát – folytatta Végső Péter. Szerinte a fizikai munkát kínáló cégekre igaz, hogy az alkaron, vádlin található tetoválással szemben elfogadóbbak, az arc- és koponyatetoválások azonban komoly hátrányt jelenthetnek.
 
Rendőrség: egyéni mérlegelés
 
  Jelenleg nincs olyan, a rendőri állományra vonatkozó jogszabály, amely kifejezetten és nevesítve a tetoválások és a testékszerek viseléséről rendelkezne. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az állomány tagjai bármilyet viselhetnek a szolgálatellátás során – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. Mint írták, a hivatásos állomány minden tagjának – akár egyenruhát, akár polgári öltözetet visel – szem előtt kell tartania, hogy az állam nevében lép fel, ezért elvárható, hogy megjelenése ehhez méltó legyen. A rendőrök megjelenését belügyminisztériumi rendelet szabályozza, ám ebben sincs szó a tetoválásokról, és a Rendvédelmi Hivatásetikai Kódex is csupán azt írja elő, hogy külső megjelenésük legyen munkavégzésükhöz illő, kulturált, öltözködésükben kerüljék a szélsőségeket.

   – Annak eldöntése, hogy mi minősül szélsőséges megjelenésnek, mérlegelés kérdése az adott esetben, amit befolyásolhat az érintett munkaköre, illetve az, hogy egyenruhás vagy polgári ruhás ruhanormába tartozik-e az illető – közölte az ORFK. 2009 óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál sem jelent gondot a tetoválás, a rájuk vonatkozó, jelenleg hatályos jogszabály is csupán annyit ír elő, hogy hivatásos állományú tagjaiknak a külsőségekkel a hivatás iránti bizalmat kell erősíteniük.

 
   – Ezzel együtt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nem tekinti kizáró tényezőnek a tetoválások meglétét. A tetoválás azonban nem lehet rasszista vagy gyűlöletkeltő témájú, elhelyezkedése és mérete sem lehet ellentétes a szakma iránti elvárásokkal, valamint nem sértheti a közerkölcsöt sem – közölte Mukics Dániel, a szervezet helyettes szóvivője.
 
Nem terelik jogi útra
 
Eljárás csupán egy tetoválással kapcsolatos ügyben indult eddig az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A panaszos azt sérelmezte, hogy testdísze miatt bocsátották el a munkahelyéről. – Az ügyben közigazgatási döntést a hatóság nem hozott, mivel a kérelmező a panaszt visszavonta, így az eljárást megszüntették – válaszolta megkeresésünkre Gregor Katalin, a szervezet Hatósági és Jogi Főosztályának vezetője.
 
Forrás: Metropol