PDSZ: a pedagógusok továbbra is elégedetlenek

Nem nevezhető sikertörténetnek az idei tanévkezdés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a kormányzati kommunikáció ellenére nem nevezhető sikertörténetnek az idei tanévkezdés.

     Mendrey László pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a tankönyvpiac „beszűkült”, a tananyag komoly aggodalmakra ad okot, továbbá a kísérleti tankönyvekben leírtak ellenőrzésére sem volt elegendő idő, így azokban maradtak hibák.

    „Idegborzoló héten vagyunk túl” - fogalmazott a szakszervezeti vezető, hozzátéve, a pedagógusok továbbra is elégedetlenek. A törvényben garantált pedagógusbér-emelés folytatása valóban jó hír, azonban „a törvény betartását jó hírnek aposztrofálni meglehetősen sajátos” - tette hozzá.

    A kísérleti tankönyvekről szólva azt mondta, azok ellenőrzésére nem volt elegendő idő, az azokból történő oktatást „ráerőltették” az iskolákra és a pedagógusokra. Mendrey László szerint egyfajta „emberkísérletnek” is nevezhető, hogy megközelítőleg százezer gyerek tanul ezekből a könyvekből, feladatlapokból.

    Ha viszont a szóban forgó könyveket ellenőrizték, akkor még rosszabb a helyzet - tette hozzá a PDSZ elnöke, megjegyezve, hogy egyre másra látnak napvilágot botrányos, vállalhatatlan tartalmak.

    A PDSZ úgy véli, a tankönyvpiacot az állam „einstandolta”, sikeres tankönyvkiadókat lehetetlenített el, könyveiket a Klik alá tartozó intézmények meg sem rendelhették.

    A szakszervezet hiányolja a Nemzeti Pedagógus Kar megszólalását tankönyvügyben, mondván, ez a szervezet lenne hivatott megvédeni a tanárokat. A PDSZ egyben állásfoglalásra kérte a pedagógus kart ebben az ügyben. 

    Más témáról szólva Mendrey László elmondta, még mindig nincs megoldás arra a problémára, hogy ne a pedagógusokkal fizettessék meg a banki számlavezetés költségeit. Emlékeztetett, korábban az önkormányzat vállalta át ezeket a díjakat a tanároktól, ám a helyhatóságok és most már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sem állja ezeket a költségeket. 

    Mendrey László elmondta, a Kúria elvi döntése értelmében ezeket a díjakat, költségeket továbbra is a Kliknek kellene fizetni.

    A PDSZ ezzel kapcsolatban megkereste a Kliket, de nem válaszoltak levelükre, ezért a tankerületi vezetőkhöz fordultak - hangzott el.