A PDSZ bírósághoz fordult a reprezentativitási jelentés ügyében

Nem volt egységes az eljárás tankerületi és országos viszonylatban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jogorvoslati kérelemmel fordult a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság augusztus 27-ei - országos reprezentativitást megállapító - jelentése miatt.

    Mendrey László elnök az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: beadványukban arra kérik a bíróságot, hogy az általuk vélelmezett jogsértések miatt semmisítse meg a jelentést, és kötelezze új eljárás lebonyolítására a bizottságot.

    Az érdekvédő az MTI kérdésére azt mondta: nem azért tiltakoznak, mert nem nyilvánították reprezentatívnak a szakszervezetet, hanem azért, mert nem volt egységes az eljárás tankerületi és országos viszonylatban. 

    Szerinte a taglétszám alapú reprezentativitás nem tükrözi a szakszervezetek valós támogatottságát. Korrekt kép úgy alakítható ki erről, ha az érdekvédelmi szervezetek – a politikai pártokhoz hasonlóan – választásokon mérkőzhetnek meg a reprezentativitás megszerzéséért - vélekedett. Ehhez törvényt kell módosítani - jelezte, hozzátéve: eltökéltek ennek kezdeményezésében.