Pluszdíjat kér több bank, ha a munkáltató beszáll a hiteltörlesztésbe

Érdemes alaposan megvizsgálni a banki kondíciókat

Több bank is pluszdíjat kér a munkáltatótól a lakáshitel-hozzájáruláshoz kapcsolódó igazolás kiállításáért, illetve az utalásért – mondta Hegedűs Sándor, RSM-DTM tanácsadó cég adóüzletág-vezetője az Inforádió műsorában. Szerinte ezért érdemes alaposan megvizsgálni a banki kondíciókat. 

Ha van legalább 100 alkalmazott, akkor már érdemes volt egy szabályrendszert kidolgoznia a munkáltatónak a lakáscélú munkáltatói támogatás igénybevételéhez - mondta az RSM-DTM adóüzletág-vezetője. 

  Hegedűs Sándor hozzátette: mivel ez cafeteria juttatás, annak szabályait ki kellett egészíteni, meghatározva azt a kört, amely érintett lehet. 

  A jogszabályt tavasszal fogadták el, majd júniusban módosították, kibővítve az érintettek körét, de eltartott egy kis ideig, míg a részletszabályokat letisztázták a cégek - mondta Hegedűs Sándor, aki szerint érdemes azt is megnézni, hogy a megbízott hitelintézet milyen feltételekkel végzi el a feladatot, mert akár nagy különbségek is lehetnek.

   „Adott esetben a kondíciókat is érdemes megnézni, mivel az a tapasztalatunk, hogy az egyes hitelintézetek másként állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Vannak olyanok, akik egy ilyen igazolás kiállításáért vagy az ehhez kapcsolódó utalásért az általános kondíciókon felül is díjat határoznak meg” - mutatott rá az üzletág-vezető.

  A szabályozás lényege, hogy 5 éven belül maximum 5 millió forintot adhat adómentesen a munkáltató dolgozójának lakásvásárlásra, illetve lakáshitel-törlesztésre, meghatározott feltételek mellett, méltányolható lakásigény esetén, a juttatás a vételár legfeljebb 30 százaléka lehet. A támogatás lebonyolítását egy hitelintézet, vagy a kincstár végezheti, és egyben igazolja a munkáltatónak az összeg rendeltetésszerű felhasználását. 

  Hivatalos adatok a lakáscélú munkáltatói támogatás kihasználtságáról 2015 január végén, február elején lesznek.
 
Forrás: inforadio.hu