Nemzetközi aggódás a magyar tűzoltókért

A Visegrádi Négyek tűzoltó szakszervezetei közös nyilatkozatot fogadtak el

A Visegrádi Négyek (V4) tűzoltó szakszervezetei szeptember 10-13-ig tanácskoztak Lengyelországban. A rendezvény Krakkóban és térségében, több helyszínen zajlott. Magyarországot a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) négyfős delegációja képviselte – írja a langlovagok.hu.
 
  A cseh, szlovák, lengyel és magyar tűzoltók a négy nap során átbeszélték a hivatásukat érintő aktuális kérdéseket, problémákat. Legfőképpen a munkaidőre vonatkozó uniós direktívákról, az egészségügyi és szociális rendszerekről, a bérek helyzetéről, a nyugdíjba vonulás feltételeiről cseréltek eszmét. Szó esett a nők szerepeiről, feladatairól a tűzoltóságoknál, a politikai változások tűzoltókra gyakorolt hatásairól, a védőfelszerelésekről.
 
  A szakszervezeti vezetők közös nyilatkozatban adtak hangot aggodalmuknak a magyar tűzoltók miatt, akik elvesztették a korábbi kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségüket, egyre sűrűbben kénytelenek idő előtt elhagyni hivatásukat egészségügyi, etikai, "fegyelmi" ügyeik, és esetleges politikai beállítottságuk miatt. A V4-ek képviselői kategorikusan elutasítják a magyar szakszervezetek ellen irányuló diszkriminatív fellépéseket is.
 
  A tanácskozás részvevői kinyilvánították, továbbra is harcolni kell, hogy a V4-ek tűzoltóságainál a műszaki felszereltség és anyagi megbecsülés elérje az Európai Unió régi tagországaiban lévő szintet.
 
  Antalfi Zsolt, a HTFSZ alelnöke a Lánglovagok.hu érdeklődésére elmondta: a magyar viszonyokhoz képest öröm volt látni a lengyel tűzoltóság és szakszervezet vezetői közötti jó együttműködést, összhangot. A cseh, szlovák és lengyel kollegák értetlenül fogadták a magyarországi állapotokról szóló beszámolókat. 
 
Forrás: Lánglovagok.hu