Emmi: csak az életvitelszerűen Magyarországon élő magyar és ukrán állampolgárok jogosultak nyugellátásra

A magyar nyugdíjrendszer nem állampolgársághoz kötött

Az Ukrajnával hatályban lévő egyezmény alapján csak azon ukrán és magyar állampolgárok lehetnek jogosultak nyugellátásra, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

    A szaktárca közleményében rámutatott: a nyugdíjfolyósítónak - amennyiben, akár a nyugdíj megállapítására irányuló eljárás, akár a már megállapított nyugellátás folyósítása során kétsége merül fel az igénylő, illetve az ellátásban részesülő magyarországi lakóhelyének fennállásával kapcsolatban - kötelessége kiszűrni a felmerülő visszaéléseket. 

    A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek helyszíni ellenőrzést végezhetnek, az igénylőt vagy ellátásban részesülőt nyilatkoztathatják, valamint esetlegesen a külföldi szerv közreműködését kérhetik a lakóhely tisztázása érdekében - jelezték.

    Rögzítették: az egyszerűsített honosítási eljárásban magyar állampolgárságot és szigorú szabályoknak megfelelően magyar lakcímkártyát szerzett igénylő részére - az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - a nyugellátás kérelemre megállapítható. A magyar nyugdíjrendszer nem állampolgársághoz, hanem biztosítási jogosultsághoz kötött - hívták fel a figyelmet.

    Kitértek arra is: Magyarországnak két állammal van még hatályban területi elvű egyezménye, az Orosz Föderációval és Ukrajnával, egy 1962-es megállapodás alapján. Az 1963. évi vonatkozó törvény értelmében az érintett országok állampolgárai, akik a másik ország területén tartózkodnak - ha az egyezmény másként nem rendelkezik - a munkajogi rendelkezések, szociális ellátás és a társadalombiztosítási szolgáltatások tekintetében a saját állampolgáraival teljesen azonos elbánásban részesülnek.

    Az egyezmény végrehajtásáról szóló rendelet szerint az állandó lakóhely alatt azt a helyet kell érteni, ahol az érintett személy végleges szándékkal és az illetékes hatóságaik hozzájárulásával letelepedett. A nyugellátást annak az országnak az illetékes szerve állapítja meg és folyósítja saját államának jogszabályai szerint, amelynek területén a jogosultnak a kérelem benyújtásakor állandó lakóhelye van. Azaz a magyarországi letelepedett jogállás és az ennek alapján meglévő magyarországi lakóhely fennállása, mind a megállapítás, mind a folyósítás időtartama alatt jogosultsági feltétel.

    Korózs Lajos szocialista politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy még mindig hatályban van a magyar-ukrán szociális biztonságról szóló egyezmény, holott az annak felmondásáról szóló dokumentumot a Bajnai-kormány 2009-ben elkészítette és az utódjára hagyta. Az ukrán féllel megállapodtak abban, hogy a régi területi elvű nyugdíjigénylés helyett a pro rata elvű nyugdíjszámítást alkalmazzák - ismertette. Korózs Lajos az utóbbi nyugdíjszámításról elmondta, ha egy munkavállaló több országban is vállalt munkát, mindegyik fél csak a ráeső hányadot kell, hogy fizesse a nyugdíjából.

    A Fidesz sajtóirodája az MTI-hez csütörtök délután eljuttatott közleményében úgy reagált: a nyugdíjak akkor voltak veszélyben, amikor Korózs Lajos asszisztálásával a Gyurcsány-kormány külföldiek kezére játszotta át a magyar emberek nyugdíjmegtakarításait, nyugdíjadót akart bevezetni, és IMF-hitel nélkül már a nyugdíjakat se tudta volna fizetni.