Nyugdíj, időskori ellátás: ezt teheti, ha kevés a szolgálati ideje

Nyugdíjjogosultság

Milyen ellátásban reménykedhet idős korára az ember, ha alig van szolgálati ideje? Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt – írja az adozona.hu.

  „67 éves férfi ismerősöm körülbelül két év szolgálati idővel rendelkezik a 90-es években, és a kötelező katonai idővel. Jelenleg őstermelésből tartja fenn magát, de az életkorából adódóan ez egyre nehezebben megy” – ecsetelte ismerőse helyzetét olvasónk, azt kérdezve, van-e az illetőnek esélye valamilyen ellátás?

  A megkeresésben említett személy hozzávetőlegesen négy–öt év nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idővel rendelkezik, ezért tekintettel arra, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) szerinti öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz legalább 15 év szolgálati idő szükséges, az adott személy részére öregségi nyugdíj nem állapítható meg – kezdte válaszát Winkler Róbert.

  Ugyanakkor felhívta a kérdező figyelmét, hogy a Tny. 66. §-ban rögzített méltányossági jogkör a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv vezetője részére lehetőséget biztosít, hogy különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy részére kivételes nyugellátást állapítson meg, mely nyugellátás a továbbiakban öregségi nyugdíjnak minősül. 

 A Tny. végrehajtására kiadott kormányrendelet viszont meghatározza, hogy a Tny. 66. §-a alapján akkor állapítható meg kivételes öregségi nyugdíj, ha a kérelmező rendelkezik a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő legalább felével (7,5 év). A kivételes nyugellátás engedélyezett összege nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének – havi 28 500 forintnak – a másfélszeresét, de nem lehet kevesebb annak ötven százalékánál. Az engedélyezett összeg megállapításánál figyelemmel kell lenni a hiányzó szolgálati idő tartamára.

   Mivel nem tudni, hogy a megkeresésében említett személy pontosan mennyi szolgálati idővel rendelkezik, ezért szakértőnk javasta, hogy a kivételes nyugdíj megállapítása iránti igényét terjessze elő a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél, vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál az erre a célra rendszeresített nyomtatvány (K15) kitöltésével. Az igény beérkezését követően az eljáró nyugdíjbiztosítási szerv vizsgálni fogja az igénylő figyelembe vehető szolgálati idejét, valamint környezet-tanulmány keretén belül vizsgálja ki azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesítését. A vizsgálat befejezését követően külön határozat kiadásával fognak dönteni a kérelem elbírálásáról.

  Winkler Róbert tájékoztatta továbbá a kérdezőt arról, hogy a kivételes nyugdíj mellett, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény lehetőség nyújt a járási hivatal részére, hogy időskorúak járadékában részesítse azt a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személyt, akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének – 28 500 forintnak – a 80 százalékát, egyedülálló személy esetén az említett összeg 95 százalékát.

 Az időskorúak járadéka iránti igényt a kérelmező lakcíme szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalánál, továbbá a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani. A kérelemről ebben az esetben is külön határozattal fognak dönteni.

Forrás: adozona.hu