Gondot okozna, ha hazatérnének a külföldi munkások

Lengyelország

 Külföldi munkavállalás céljából 15,4 ezer ember települt ki Lengyelországból az év eleje óta - írja a Rzeczpospolita című napilap.
   
   A napilap a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatait idézi, melyek szerint jelenleg 2,2 millió lengyel él külföldön, ideiglenesen, a lengyelországi állandó lakhelyről kijelentkezve.     A munkaközvetítő cégek adatai szerint a migráció leggyakoribb célja Belgium, Hollandia és az Egyesült Királyság. A lengyel munkaerő iránt nagy a kereslet a Nyugaton, mert a többi ottani munkavállalóhoz képest kevesebbet vagy ugyanannyit keresnek, de lelkiismeretes, szorgalmas dolgozóknak tartják őket.

 
    A Rzeczpospolita szerint bonyodalmakat okozna Lengyelországban, amennyiben az eddig kivándoroltak nagy számban hazajönnének. „A saját vállalkozást indítani szándékozók kis csoportján kívül sokan a munkanélküliek csoportját bővítenék” - írja a lap.     A GUS adatai szerint júliusban 11,9 százalékos munkanélküliséget jegyeztek Lengyelországban. A kivándorlásra vonatkozó 2013-as statisztikai adatok pedig azt mutatják, az előző évben a migráció következtében 20 ezerrel csökkent Lengyelország  lakossága. Ennél még jelentősebb népességfogyást eredményezett a munkavállalás miatt ideiglenesen külföldön tartózkodók száma. A GUS becslései szerint 2012 végén 2,13 millió lengyel élt ideiglenesen külföldön, főleg az Európai Unió országaiban.