A legfontosabb civil

Mit ad nekem a szakszervezet?

A legfontosabb civil intézmény a szakszervezet. Oka van, hogy ezt a többség elfeledte, de nagyon erős érvek szólnak amellett, hogy újra tudatosodjék. Ha a munkavállalók nem tudnak túllépni a szakszervezetek iránti – a média, a tőke és a jogaikat nyirbáló államszervezet sugallta – bizalmatlanságon, akkor hiába bíznak privát különalkukban. Amikor az ő bérüket akarja megtakarítani a munkáltató, kihajítani őket a reménytelen semmibe, az általuk jól elvégzett munkát akarja pluszjuttatás nélkül rákényszeríteni a még maradókra, legkésőbb akkor rájönnek: az elutasító hozzáállással magukra maradnak – olvasható a Népszabadságban

   Mit ad nekem a szakszervezet? Mikuláscsomagot egyre ritkábban – ám például a Pedagógusok Szakszervezeténél még megmaradt a kedvezményes üdülés – és már van mobiltelefonos flottakedvezmény. De nem ez a lényeg. Ha elég tagja van, akkor a szakszervezet biztonságot, érdekvédelmet ad. Olyan erőt kölcsönöz, amely egyedül nem elérhető. Ma az emberek félnek kiállni a jogaikért, bármit meg lehet tenni velük. Három-négy tanárt ki lehet rúgni következmények nélkül egy iskolából – húszat már nem.
 
   Kikopott a köztudatból, mire jó a kollektív szerződés. Hogy adott körben mindenki érdekeit védi, automatikusan, a nem szakszervezeti tagokét is – ha már/még van. De a munkáltatóknak nem érdekük a kollektív szerződés – azt ki kell harcolni. Erős szakszervezet képes erre. Erős szakszervezet ott van, ahol magas a szervezettség. Ahol kevés a potyautas, aki arra vár, hogy majd a mások által befizetett tagdíjból védik meg az ő érdekeit is. Erős az a szakszervezet, amelynek a tagdíjakból telik ingyenes jogsegélyszolgálatra, egyéni szakmai és jogi képviseletre – adott esetben sztrájkalapra. Nem egyéni kegyelmet kér, hanem jogot érvényesít.
 
  Miért ne újulhatna meg végre a durva munkáltatói nyomás alatt és idején a szakszervezeti mozgalom? Igen, mozgalom. Jó esetben élő közösség a problémák megbeszélésére, a tapasztalatok átadására, az összetartozás és a közös érdek érzetének erősítésére. A Pedagógusok Szakszervezete az Orbán-kormány ellenében egy komoly tüntetés után szakmai tárgyalásokkal munkahelyek tízezreit tudta megmenteni. Ezek a munkahelyek a készülő új megszorítócsomag miatt újra veszélybe kerülhetnek. A munkahelyek, a munkavállalói érdekek védelme, a kiszolgáltatottság csökkentése egyértelműen és tisztán baloldali ügy – ami valamiért mégsem érdekli az úgynevezett baloldalt.
 
   Ez a helyzet. Czunyiné Bertalan Judit épp úgy „a szép, sárga iskolabuszok” (és nem a tanulók, tanárok, a kisebb településeken is élhető élet) híve, mint a korábbi iskolabezáró szociálliberális kormány tagjai voltak. Az az igazi civil szervezet, amelynek erejét a tagjai pénze, felismert közös érdeke és aktivitása adja. A megszorítócsomagban leírt 22 ezer (és másutt sokkal több!) állás védelmére nem lehet segítséget várni az Orbán-kormánytól, de azoktól a pénzektől sem, amelyeket a norvég kormány, Soros György vagy Barack Obama ad(na) a magyar civil szervezeteknek.
 
Forrás: Népszabadság