Hol keresnek munkát a magyarok?

Még mindig Németország a fő cél

 
A tjobs.hu online álláskeresési platform felméréséből kiderült a Google Analytics közismert nyomkövetési eszköz adatai alapján (2014. január-szeptember között elemzett periódusban), hogy a legtöbb munkavállaló iPhone, Samsung Galaxy S3, S4, Nokia Lumia, Sony Xperia L, Huawei Ascend Y 300 telefonokról keres munkát. Ezekről a telefonokról látogattak el a tjobs.hu álláskeresési platformra a legtöbben-nyilatkozta Csatlós Orsolya, az álláskeresési platform sajtószóvívője.

   Magyarországról (82,99%), Németországból (3,84%), Romániából (3,55%), Szerbiából (1,79%), Amerikából (1,41%) és Ausztriából (1,24% ) látogatják a platformot a legtöbben. A  legmagasabb munkamenet Budapest, Pécs és Székesfehérvárról érkezik. 48,51% a látogatóknak Chrome böngészőt használ, ezt követi a Firefox, Android Browser, Internet Explorer és Opera.
 
Somogy és Békés megyéből böngésznek a legtöbbet
 
   Ami az operációs rendszereket illeti, nem meglepő, hogy közel 84% a látogatóknak Windows-t használ amit az Android, iOS  és Linux követ. Annak ellenére, hogy a legtöbben Budapestről nyitnak felhasználói fiókot, Somogy és Békés megyeiek tartozkódnak a leghosszabb ideig az álláskeresési platformon.  Budapest a harmadik helyen szerepel, Bács-Kiskun és Tolna követésével.
 
Az osztrák munkák képezik a leglátogatottabb webhelytartalmat
 
  Ami a leglátogatottabb webhelytartalmat illeti, az osztrák munkák az aranyérmesek, annak ellenére, hogy Magyarország lakossága köréből a legtöbben a németországi állásajánlatokra pályáznak. Ezt követi a németországi munkák, a kapcsolat oldal, az önéletrajz-felhasználó fiók látogatottsága és a részletes keresés szekció. 5.638  kulcsszó szerinti rákeresés történt Ausztriára, több, mint 5.500 Magyarországra, több, mint 5.200 Németországra. Munkakörök szerint az építőiparban, egészségügyben, hotel-turizmusban és takarítás/karbantartás munkakörökben elérhető hirdetésekre történt a legtöbb rákeresés.
 
A legtöbb felhasználó nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel
 
  Kihasználva a fejlett tehnológia által nyújtott eszközöket, az álláskeresési platformon erőteljes és pontos munkaerő-piaci változásokat, tendenciákat mérnhetünk. Így körvonalazódott a külföldre vágyó munkás robotképe: Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Bács-Kiskun képezi azokat a megyéket ahonnan a legtöbb felhasználói fiókot nyitottak a munkavállalók. A legtöbb felhasználó nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel (74.16%). Ami a felsőfokú végzettséget illeti (25.84%) 13.22 %-a a munkavállalóknak rendelkezik egyetemmel, 11.69%-a mesteri oklevéllel és csupán 0.97%-a doktori képzéssel.
 
Még mindig Németország a célország
 
   2014. augusztusában a legfrissebb felmérések szerint a munkavállalók közel fele (43%-ban) Németországot választotta célországként, ezt követte a belföldi álláslehetőségek 20.58% jelentkezési aránnyal. A brit álláslehetőségekre szintén ebben a hónapban csupán 12.95% pályázott, az osztrák munkalehetőségekrre való pályázatok alig haladták meg  az 5%-ot. Ami a munkaköröket illeti, a tendencia nem változott, a múlt hónapban is az egészségügyi álláshirdetések voltak a legvonzóbbak, amit a vendéglátóipar, autóipar és hegesztés követ. Az álláskínálat is bőkezű volt az augusztusi hónapban. A munkavállalók számára összesen 6.514 betöltendő pozíciót kínált külföld, míg belföldön 887 álláshirdetésre lehetett pályázni.
 
Forrás: technokrata.hu