Németországban sztrájkolnak a mozdonyvezetők és a teherpilóták

Ötszázalékos béremelést és a heti munkaidő két órával való csökkentését akarják

A Deutsche Bahn, a legnagyobb német vasúttársaság mozdonyvezetői kedd este 21 órától szerda reggel hat óráig tartanak munkabeszüntetést követeléseik nyomatékosítására. Szeptember elején már két alkalommal tartottak háromórás figyelmeztető sztrájkot.

    A mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) egyebek között 5 százalékos béremelést és a heti munkaidő két órával való csökkentését szorgalmazza. Sztrájkra szólították fel a jegykezelőket és a vasúti büfékocsik kiszolgáló személyzetét is.

    Két évvel ezelőtt, 2012-ben a GDL és a Deutsche Bahn vezetői két évre 6,2 százalékos béremelésről szóló megállapodást kötöttek.

    Eközben feszült a helyzet a légiközlekedési ágazatban is, ahol a Lufthansa légitársaság pilótái augusztus vége óta több hullámban sztrájkoltak a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása miatt.

    Most, az ötödik hullám keretében, szerdán hajnali három órától csütörtök 22 óra 30 percig a teherszállító gépek pilótái tartanak munkabeszüntetést, amely minden német repülőteret érint. A Lufthansa vezetői bejelentették, hogy 21, Frankfurtból induló járatot máris töröltek. Azt ígérték, hogy szerdán alternatív javaslattal állnak elő.

    A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi, és egyebek között azzal érvel, hogy az utaskísérők érdekképviseletével a közelmúltban kötött megállapodásban éppen az szerepel, hogy a korai nyugdíjazás alsó korhatára 55 év, ami a jelenlegi és a jövőben alkalmazandó utaskísérőkre egyaránt vonatkozik.

    A Lufthansa 5400 pilótáját képviselő szakszervezet és a munkaadó konfliktusa több mint fél éve tart.