Feljelentheti a BKV-t a szakszervezet

Három havi túlmunkára köteleznék a sofőröket

Életveszélyes és törvénytelen akcióba kezdett a BKV: 480 óra, vagyis 3 havi túlmunkára kötelezné a sofőröket, akiknek így 12 helyett 15 hónapot kellene dolgozniuk egy évben. Ráadásul mindezt az érintettek kérelmeként, szerződésmódosításban tüntetik fel. A járművezetők ilyen mértékű túlhajszolása nemcsak törvénytelen, de tragikus következménnyel is járhat – véli a cég egyik legnagyobb szakszervezete. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet az eljárás azonnali leállítását követeli, s ha ez nem történik meg, törvénysértésért feljelenti a BKV-t – tudta meg a Világgazdaság.

  A járművezetők anyagi kiszolgáltatottságával visszaélve a törvényes háromszáz helyett négyszáznyolcvan óra, vagyis nagyjából háromhavi túlórára kötelezné a járművezetőket a BKV. Az eljárás nemcsak törvénytelen – hiszen a Munka törvénykönyve legfeljebb 300 túlórát engedélyez –, hanem kockázatos is – hívja fel a figyelmet az esetre Nemes Gábor.
 
   Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke szerint ugyanis a 480 túlóra azt jelenti, hogy 12 helyett 15 hónapot kell dolgozniuk a sofőröknek egy évben. Ez borzasztóan megterhelő - szögezi le. A legtöbb járművezető azonban még így is vállalná, mert ezzel is nő a keresete.
 
  A „kérelmeket” a dél-pesti telephelyen tegnap már kiosztották – de előbb, utóbb a csaknem 2 ezer sofőr mindegyike kézhez kaphatja –, és a szakszervezet határozott felszólítására sem vonták vissza. Az EKSZ kijelentésére, miszerint ennyi túlórát akkor is törvénysértő lenne engedni, ha valóban a dolgozók kérnék az volt az illetékesek válasza, hogy a cég jogászai szerint az eljárás egy picit sem aggályos. A szakszervezet szerint azonban ilyen mértékű túlmunka súlyosan aggályos, ezért az aláírások azonnali leállítását követeli, ellenkező esetben törvénysértésért feljelenti a BKV-t.
 
   „Az EKSZ követeli, hogy a már aláírt munkaszerződés-módosításokat azonnal semmisítse meg a cégvezetés, és a korábbi szerződés szerinti jogi állapotot állítsa vissza. A túlórára kiéhezett dolgozók helyzetét normális bérekkel, megfelelő juttatásokkal kell rendezni, s nem a végtelenségig hajszolni őket” – szögezi le Nemes. Az elnök kijelentette, amennyiben az aláírásgyűjtést nem vonja vissza a cég azonnal, kollektív vitát is kezdeményeznek az ügyben.
 
Forrás: Világgazdaság Online