Nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Borravaló, felszolgálási díj

Hiába teszi ki nagyon nagy részét a borravaló és a szervizdíj a felszolgálók fizetésének, elenyésző azoknak a száma, akik önkéntesen adóznak utána. Sőt, a felszolgálási díj után is sok munkáltató „elfelejti” befizetni a járulékot. Így pedig igen kellemetlen meglepetések érhetik majd a nyugdíjba vonuló vendéglátósokat – olvasható a Pénzcentrum oldalán.
 
  A felszolgálók és pincérek havi keresetének sokszor igen nagy részét teszi ki a vendégektől kapott borravaló és a felszolgálási díj. Habár ezt a kettőt a mindennapokban gyakran ugyanannak gondolják, azonban adózási szempontból lényeges különbség van közöttük. Míg a felszolgálási díj után kötelezően a munkáltató fizet 15 százalékos nyugdíjjárulékot, addiga vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló után 15% nyugdíjjárulékot fizethet - ha akar.
 
  A felszolgáló a borravaló után fizethető járulékot a személyijövedelemadó-bevallásában vallja be, a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg, továbbá a bevallásában adatot szolgáltat a 15% nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).
 
   2011-től állnak az adóhatóság rendelkezésére bevallási adatok a közvetlenül kapott borravalóról és annak 15 százalékos járulékának összegéről. (A 2013-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások feldolgozása jelenleg folyamatban van, így erre vonatkozóan csak a teljes feldolgozás után tud információval szolgálni a NAV.) Ahogy a fenti grafikonból is kiderül, egyelőre elenyésző azoknak a száma, akik élnének az önkéntes járulékfizetési a lehetőséggel.
 
   Az első évben mindössze 95-en döntöttek az önkéntes bevallás mellett, és összesen 34,5 millió forintot vallottak be. Ez azt jelenti, hogy fejenként havonta valamivel több mint 30 ezer forint borravalóról adtak számot. A következő évben minimálisan nőtt a bevallók száma, 115-re. Érdekesség, hogy a fejenként bevallott borravaló összege valamivel kevesebb, 30 ezer forint alatt marad havonta.
 
A „kötelező borravaló”
 
  Már több mint kilenc éve vezették be a szervizdíjat, és bár továbbra sem örvend nagy népszerűségnek a vendégek körében, az adóhatóság adatai szerint egyre több helyen vezetik be ezt a tételt az étlapon. A szervizdíj után egyébként szintén 15 százalékos nyugdíjjárulékot fizetnek - igaz, ezt már nem önkéntes alapon, és a foglalkoztatott helyett a munkaadó fizeti be. A felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül az üzletben a közreműködőknek kifizetni. 

Forrás: Pénzcentrum