Sikerrel zárult a felszámolás alatt álló Mal Zrt. értékesítése

Az ajkai gyártelep közvetlenül és közvetve 500 ember foglalkoztatását teszi lehetővé

Sikerrel zárult a felszámolási eljárás alatt álló Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. eszközeinek értékesítésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. által kiírt pályázat - értesült a Veszprém Megyei Napló online kiadása, a veol.hu.

    A cégközlönyben idén júliusban megjelent pályázati felhívásban 17 milliárd forintos nettó áron hirdették meg az ajkai gyár vagyonelemeit, az írásos vételi ajánlatokat a felszámolónak 45 napig lehetett benyújtani. 

    A veol.hu oldalon szerdán megjelent cikk szerint a szeptember 1-jén zárult pályázatra nyolc ajánlat érkezett, azonban a vegyipari technológiára csak egy pályázó jelentkezett. Szegőné Kemerle Judit, az NRN felszámolóbiztosa a Naplónak elmondta: az ajkai üzem technológiai berendezéseit egy projektcég, az IC Profil Kft. vásárolhatja meg, a szerződéskötésre év végéig sor kerül. A cég a teljes ajkai vertikumra adott be ajánlatot, melyet a felszámoló NRN Kft. elfogadott. Az ajkai gyártelep közvetlenül és közvetve 500 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.

    Elfogadta a felszámoló a már évek óta nem működő Alufém-egységre a győri Lendinvest Kft. pályázatát is, a cég az újraindítással 30 embernek ad munkalehetőséget.

    A veol.hu szerint a Mal Zrt. értékesítésével lezárul egy 70 éves folyamat az ajkai gyártelep életében, ahol először az alumínium kohászat szűnt meg, majd a gazdaságosan kitermelhető hazai bauxitvagyon kimerülése és az oldás során keletkező vörösiszap elhelyezésének megoldatlansága miatt a bauxit feldolgozás fejeződött be 2013 júliusában. A felszámolás alatt sikerült megvalósítani a már évekkel ezelőtt eltervezett technológiaváltást, megteremtve ezzel az ajkai timföldgyár megmaradásának lehetőségét. A kormány célja, mely a stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánítást indokolta, a munkahelyek megtartása, ezzel teljesül - olvasható a cikkben.

    Az ajkai timföldgyár felszámolását még 2013. február 27-én rendelte el a Veszprémi Törvényszék, a cég irányítását akkor állami vagyonfelügyelő vette át. 

    A kormány 2012-ben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a céget, a törvény alapján a 100 százalékos állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. képviselője látja el a vagyonfelügyeletet, biztosítva a termelés folyamatosságát is.