A Vajdaságban keresnek munkásokat a magyar cégek

Az alacsony bérigény szól az alkalmazásuk mellett

A Vajdaságban keresnek munkatársakat a dél-magyarországi vállalkozások - írja szombati cikkében a Magyar Nemzet.

    A Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara tapasztalatai szerint az elmúlt néhány hétben jelentősen megnőtt azon cégek száma, amelyek hasonló kéréssel fordultak a kamarához. Jójárt Miklós, a kamara ügyvezető alelnöke szerint a legtöbb vállalkozás az építőiparon belül keres embereket.

    Az utóbbi hónapokban feltűnt, hogy hazai vállalkozások speciális munkaerőigénnyel jelentkeznek a kamaránál. Volt, aki szendvicspanel szerelésre keresett munkásokat a Vajdaságból, de olyan vállalkozóval is találkoztak, aki egy építőipari beruházáshoz hosszú távra, különböző szakembereket toborzott Szerbiában - mondta az alelnök.

    Arra a kérdésre, hogy ezek a cégek a hazai munkaerő helyett miért a határ túloldalán keresnek munkásokat, az alelnök nem adott választ, sejteni lehet azonban, hogy bizonyos szakmákból hiány alakult ki a térségben, a szerb munkások alkalmazása mellett pedig az alacsony bérigény szól. A határ túloldalán élők ugyanis még mindig jelentősen olcsóbban vállalnak el bizonyos feladatokat, mint a hazai munkaerő - írja az újság.