Meglepő hír a magyar vendégmunkásokról

A külföldiek magasabb képzettsége és erősebb motiváltsága miatt alkalmazzák őket a brit munkaadók

Nem az olcsóbb foglalkoztatás motiválja azokat a brit munkaadókat, akik szívesen alkalmaznak a kelet-közép-európai országokból érkezett vendégmunkásokat, hanem a külföldiek magasabb képzettsége és erősebb motiváltsága - derült ki egy felmérésből.

   Azok a brit munkaadók, akik egyre több uniós vendégmunkást foglalkoztatnak, főként azt díjazzák, hogy a külföldiek tapasztaltabbak és szorgalmasabbak a brit alkalmazottaknál. Nem arról van tehát szó, hogy a béreket akarják leszorítani. Egy nemrégiben készült felmérésben csak 12 százalékuk nyilatkozta azt, hogy fontosabb szempont a vendégmunkások foglalkoztatásában az alacsonyabb bér, mint a jobb munkaerkölcs és a magasabb tudás - idézi a jelentést a Financial Times.
 
   Mindez a Chartered Institute of Personnel and Development vizsgálatából derült ki, amelyben ezer munkaadót kérdeztek meg. A külföldiek foglalkoztatását ellenzők legfőbb érve az, hogy a vendégmunkások olcsóbban végzik el ugyanazt a munkát, mint a britek, ám a vizsgálat kiderítette, hogy a fő szempont nem ez, hanem az, hogy az alacsony vagy gyenge képzettséget igénylő állásokra nehéz helyi jelentkezőt találni. További tanulsága a jelentésnek, hogy migráció az elmúlt években is rendületlenül, évi 38 százalékkal bővült.
 
Sok külföldi
 
   A bevándorlás ellenzői, élükön a brit függetlenségi párttal (Ukip), egy korábbi felmérésre hivatkoznak, amely a nemzeti statisztikai hivatal adatai alapján arra a követeztetésre jutott, hogy 1997 és 2014 között majdnem kétszer annyi állást kaptak meg a külföldiek a szigetországban, mint a Nagy-Britanniában születettek. Ez az időszak lefedi az EU 2004-es és 2007-es bővítését is - az előbbiben lépett be szomszédaival együtt Magyarország is az unióba, az utóbbiban Románia és Bulgária.
 
   Ez alatt a szűk két évtized alatt 2,8 millióról 4,7 millióra nőtt a Nagy-Britanniában szerencsét próbáló vendégmunkások száma, míg a helyi munkaerő 1,5 millióval, 25,8 millióra bővült. A 16 és 24 év közti korosztály körében 17 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami azt jelenti, hogy ebben a rétegben 995 ezer embernek nincs állása.
 
Jó ez
 
   A bevándorlás támogatói azonban azzal érvelnek, hogy a vendégmunkásokat alkalmazó cégek többsége, 51 százaléka bővíteni tudta tevékenységét az elmúlt két évben, míg a csak briteket foglalkoztatók estén csupán 39 százalék ez az arány. Ráadásul a friss felmérésből kiderül, hogy a külföldiekkel dolgoztató vállalatok gyakrabban kapcsolódnak be tanoncprogramokba vagy más képzésekbe, tehát az sem igaz, hogy pusztán a képzettebb külföldiekkel váltják ki a képzetlenebb briteket.
 
   A vizsgálatból ugyanakkor az is kiderült, hogy a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országokból érkezők átlagéletkora 25 és 34 év között van. Ez azt sejteti, hogy mielőtt a szigetországba utaztak, már számottevő munkatapasztalatot szereztek saját hazájukban. Nagy-Britanniában több mint kétharmadukat foglalkoztatják alacsony vagy közepes képzettséget igénylő munkakörökben, míg az EU 2004-es bővítése előtt a szigetországban érkezett vendégmunkások esetén csupán egyharmados volt ez az arány.