Bérrendezés: pécsi gondnok indított országos akciót

Egyre nagyobb a bérfeszültség

A nem pedagógus közalkalmazottak bérezése miatt fordult a köznevelésért felelős államtitkárhoz Farkas József, pécsi iskolai gondnok. A kezdeményezést azonnal felkarolta egy országos szakszervezet – olvasható a pecsistop.hu oldalán.

   Ma már ritka, hogy egyetlen ember a nevét vállalva indít el olyan kezdeményezést, mint Farkas József. A pécsi iskolai gondnok az alábbi levélben fordult Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárhoz:

„Tisztelt államtitkár asszony!

   A közoktatási intézményekben dolgozó közalkalmazottak (adminisztratív-, karbantartó személyzet, portás, gondnok, gépkocsi vezető, kézbesítő, takarító), valamint a pedagógus munkáját közvetlenül segítő dolgozók nevében keressük meg Önt sürgető problémánkkal.
 
   A fent említett dolgozók a mai napig a 2006-os közalkalmazotti bértábla alapján vannak besorolva, nettó 77.000 (középfokú végzettségnél) és 130.000 Ft (felsőfokú végzettségnél) között. 2006 óta csupán a minimálbér emelkedett, a bértáblát nem igazították hozzá, így a jelenlegi jövedelmek már nem adnak lehetőséget a differenciálásra. Egyre nagyobb a bérfeszültség, hiszen pl. a pályakezdő középfokú végzettséggel rendelkezők ugyanúgy minimálbért kapnak, mint a már több tíz éve az iskolában dolgozók”.

   Farkas József kifejti egy táblázatban, hogy milyen juttatásokat vontak meg a dolgozóktól 2007 óta, és azzal folytatja: az átszervezések és elbocsátások miatt jelentős mértékben megnövekedett a végzendő munka mennyisége.

„Az oktatási szférában a pedagógusok bérét rendezték, de erről a dolgozói rétegről feltételezzük, hogy megfeledkeztek. A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint a
   2013. évi átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 151.100 Ft volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 104.400 Ft, a szellemi foglalkoztatásúaké 201.300 Ft volt. Iskolánkban a családi kedvezmény nélkül számított átlagos havi nettó kereset nem pedagógus munkakörben 86.023 Ft.

   Fent felsorolt tényekre hivatkozva kérjük segítő közreműködésüket a bérek rendezése ügyében”.

  Megkeresésünkre a gondnok annyit mondott: egyszerűen kénytelen volt ehhez a módszerhez folyamodni, mert az elmúlt 7-8 év megszorításai sok embert érintenek. Ráadásul legutóbbi érdeklődésére azt mondták a minisztériumban: nem is valószínű, hogy várható valami az ügyükben, mert „valamit már kaptak a közalkalmazottak”.

   A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonnal felkarolta az ügyet, most országosan gyűlhetnek az aláírások.
 
Forrás: pecsistop.hu