A közösségi közlekedés minőségének javításáról tartottak fórumot

Strukturális átalakítás

 A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői, a Közlekedési Központok vezetőivel és a Volán társaságoknál működő szakszervezetekkel újabb fórumot tartottak a régiós átalakítás menetéről, jelenlegi státuszáról, illetve a társaságoknál tervezett járműmodernizációs programról.

   A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2012-ben kezdeményezte és indította el a fórumot annak érdekében, hogy az érdekképviseletek jelentős szakmai tapasztalatukkal képviselve a munkavállalói érdekeket, operatívan bekapcsolódjanak az integrációs folyamatba és javaslataikkal segítsék a strukturális átalakítás zökkenőmentes lebonyolítását.

   Az októberi egyeztetésen a Volán társaságoknál működő érdekképviseleti vezetők mellett, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője, az MNV Zrt. felső vezetése, valamint a Közlekedési Központok vezérigazgatói, illetve megbízottai vettek részt.

   A fórumon többek között tárgyaltak a kollektív szerződések alakulásáról, a bérezési rendszerről, a juttatások egységesítéséről, valamint a járműmodernizációs programról is. A felek egyetértettek abban, hogy a regionalizációs folyamat a tervezett ütemezés szerint halad. Az előkészítés megfelelő volt, amely elsődlegesen a konzultációknak és konstruktív egyeztetéseknek, valamint annak köszönhető, hogy a szakszervezetek aktívan, támogatóan ugyanakkor kritikusan vesznek részt a folyamatok alakulásában.

   A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a közlekedési központok kialakításával a régiós társaságok az eddigieknél versenyszempontból felkészültebb vállalatok lesznek, költséghatékonyabban szolgálhatják a közösségi közlekedést, ami a szolgáltatás minőségének javításával egyértelműen az utazóközönség számára is kiemelten fontos. Az MNV Zrt. vezetősége kitért arra, hogy az átalakulás befejezéséig továbbra is támogatni és ellenőrizni fogja a folyamatokat, a hatékonyság növelése érdekében pedig minden fontos területet külön szakértői stáb felügyel.

   Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója a témával kapcsolatban kiemelte: „Változatlanul prioritásként fogjuk kezelni a szakszervezetekkel való minőségi kapcsolattartást, hiszen egy ilyen nagyhorderejű átalakításnál kiemelten fontos, hogy a felek érdekei érvényesüljenek és összhangban legyenek. Nekünk – ahogyan a Volán társaságoknak is – az az érdekünk, hogy az utasok minél jobb, korszerűbb körülmények között utazhassanak, a közösségi buszközlekedés színvonala minden érintett részére folyamatosan és érezhetően javuljon. Ezt a célt pedig a közlekedési központok kialakításával érhetjük el” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Forrás: OrientPress Hírügynökség ( OPH)