Megnyúzzák a cafeteriát

Csúnyán ráfizethetünk 2015-ben

A dolgozókra hárítják majd a cafeteria megemelt adóját a munkáltatók – ezt állította az egyik legnagyobb munkaügyi tanácsadó cég az RTL Klub híradójának. Mint mondták, a nagyobb vállalatok már valószínűleg hetekkel ezelőtt döntöttek a jövő évi juttatásokról, és azon a kormány új adótervei ellenére sem változtatnak – írja a 168 óra.

   Akik a maximumot kapják, idén még 8000 forint értékű utalványt visznek haza havonta. Jövőre ők is kevesebbet kapnak: legfeljebb 7100 forintot, ha a parlament megszavazza Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatát, és a munkáltatójuk áthárítja rájuk az adóemelést.
 
   A legnépszerűbb cafeteria az étkezési utalvány, egyelőre több mint kétmillió dolgozó kapja. A KSH adatai szerint 2014-ben utalvánnyal rekordösszeget költöttek az emberek, a forgalom a 140-150 milliárd forintot is elérheti az év végére.
 
   Egy átlag munkavállalónak bruttó 25 ezer forint béren kívüli juttatást adnak havonta. Ebből egyelőre 37,5 % az adó, vagyis a dolgozó nettó 18 423 forintot vihet haza. Jövőre, ha több mint 51 %-ra emelik az adót, csak 16 538 forint cafeteria jár majd, ami nettó majdnem kétezer forinttal kevesebb – számolta ki az RTL Klub híradója.
 
   Puskelyné Király Ágnes, a Top Cafeteria ügyvezetője a csatornának azt mondta, a cégek a többletterhet valószínűleg a dolgozókra hárítják majd. A vállalatok többségénél ugyanis már szeptembertől jóvá hagyták, hogy mekkora keretből gazdálkodhatnak jövőre.
 
   A kormány által tervezett 51,17 % adó az Erzsébet utalványt, a SZÉP kártyát, a helyi tömegközlekedési bérleteket és az egészségpénztári befizetéseket érintené. Jövőre jobban jár, aki lakás-cafeteriát, Kultúra utalványt kér, vagy bölcsődei szolgáltatásra kér támogatást – ezek ugyanis adómentesek maradnak.

Forrás: 168 óra