Alapítványi munkaviszony

Kuratóriumi tagság

 Az alapítvány kuratóriumának tagja lehet-e olyan személy, aki az alapítóval munka, megbízási vagy alkalmazotti jogviszonyban áll? Az alapítvány ügyintézője (megbízási jogviszony) lehet-e az alapító alkalmazottja is egy személyben? A 2. kérdés igen válasza esetén az alapító foglalkoztatótól elkülönített munkaidőben és helyen kell-e végezni az alapítványi ügyintézést? – írja a munkajog.hu.
 
   Kuratóriumi tag az, akit az alapító erre felkér, illetve a feladatot elvállalja. A kuratóriumi tagsági tisztségre felkérés teljes mértékben az alapító joga. A kuratóriumi tisztség elvállalása közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonnyal, máshol lévő munkaviszonnyal sem összeférhetetlen.
 
   Az alapító közeli hozzátartozói vagy tőle más módon nem független személyek nem lehetnek azonban a kuratóriumban többségben. A kurátornak a tisztség elfogadásáról és az előbb említett összeférhetetlenségről nyilatkoznia kell. Az említettek alapján nincs akadálya a tisztség elfogadásának.
 
   Az ide vonatkozó jogszabály a 2013. évi V. törvény XXVI. címhez tartozó 3.397 es 3.398 paragrafusa alapján a kuratórium az alapítvány ügyvezető szerve, aki mint kezelő szerv intézi az alapítvány ügyeit, ill. működteti az alapítványt. A 3.391. paragrafus alapján az alapító okiratban a feltett kérdések vonatkozásában az alapító gyakorolja a jogokat, ami a tagokra vonatkozóan fennáll, az alapítványi ügyintéző alkalmazásáról azonban a kuratórium dönt. Az alkalmazás feltételeit a megbízási szerződésben kell rögzíteni.
 
Forrás: munkajog.hu