Mit tesznek a tűzoltók kiégése ellen?

A szakszervezet nem elégedett a jelenlegi helyzettel

Az OKF szerint erősödött az állomány pszichológiai ellátása, a szakszervezet nem elégedett a jelenlegi helyzettel – írja a langlovagok.hu.

   Idén márciusban került nyilvánosságra az a jelentés, amely szerint a tűzoltóknál rendkívüli módon megemelkedett a szorongás, barátságtalanság, depresszióra hajló hangulat, gátlásosság, impulzivitás, pánikhajlam és a reményvesztettség szintje, ami gyenge teljesítménnyel párosul. Mintegy 1100 időszakos pszichikai vizsgálat alapján a katasztrófavédelemnél azt a következtetést vonták le, hogy a tűzoltóknál a burnout szindróma, azaz a kiégés tünetei tapasztalhatók.
 
   A kiszivárgott jelentés szerint a tűzoltók a munkavégzésük során állandó fenyegetettségben érzik magukat a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartozás, így cselekedeteik szigorúbb szankcionálásának kilátása miatt. Sokan hiányolják a vezetői eszköztárból a beosztotti állományra szánt kellő időt, odafigyelést, érdeklődést, valamint az elismerést, és a motiválást is. Az ellenőrzések magas száma teljesítménycsökkentő és hangulatromboló hatású számukra.
 
Azonnali beavatkozás sürgettek
 
  A katasztrófavédelemnél a szakemberek azonnali beavatkozást sürgettek. Az állomány pszichés egészségének megőrzése céljából javasolták a motiválást, az információk áramlásának javítását, az adminisztráció ésszerűsítését, egyértelmű és elérhető célok kitűzését, az elvárások egyértelmű megfogalmazását. Nem maradhat el a konfliktusok kezelése, illetőleg felvállalása az állomány érdekében, a feladatkörök és hatáskörök egyértelmű elhatárolása, definiálása szakterületenként, valamint az, hogy az állományt megerősítsék abban, a vezető őértük és nem ellenük munkálkodik.
 
   A tűzoltók továbbra is mindennapi fenyegetettségben érzik magukat, miközben hiányzik az erkölcsi, szakmai és anyagi megbecsültség - közölte a Lánglovagok.hu érdeklődésére Antalfi Zsolt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ)  alelnöke. Ameddig olyan eset megtörténhet, mint Veszprém megyében, ahol megnehezítik azt, hogy a tűzoltók az érdekvédelmi szervezeteknek beszéljenek a problémáikról, vagy mint a mohácsi tűzoltóságon, ahol azért indultfegyelmi eljárás egy tűzoltó ellen, mert a megyei igazgatóság ellenőrzése során a szerelési feladathoz nem vett fel mászóövet, addig nem gondolom, hogy minden rendben - jelentette ki a HTFSZ alelnöke.
 
Újabb egészségügyi központok
 
   A katasztrófavédelem állományában dolgozók fizikai és mentális egészségi állapotának megőrzése érdekében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 2012-ben területi egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági központokat (TEPMEK) hozott létre - közölte Hajdu Márton, az OKF szóvivője. Jelenleg országosan nyolc TEPMEK gondoskodik az állomány egészségének ellátásáról, annak magas szinten tartásáról. A közeljövőben újabb, az orvosi és a pszichológiai ellátásnak helyet adó központok átadása várható, és még további központok megnyitását is tervezi a szervezet.
 
  Hajdu Márton elmondása szerint az új központok megnyitásával csökken az egy központra jutó létszám, így több idő jut a pszichológusoknak az állomány mentális egészségét erősítő tevékenységére. A katasztrófavédelem dolgozói számára tartott pszichológiai tájékoztató előadások, tanácsadások, coaching foglalkozások, autogén és egyéb pszichológiai tréningek száma is folyamatosan emelkedik.
 
Fontos a felkészült parancsnoki állomány
 
  A beavatkozók stabil pszichés állapotának másik alapja a felkészült parancsnoki állomány, amelynek tagjai a vezetői gondoskodás keretében az állomány tagjait folyamatosan monitorozzák pszichés szempontból is - folytatta a szóvivő. A parancsnoki állomány ilyen irányú képzését az OKF folyamatosan végzi. A katasztrófavédelem vezetői állománya számára a BM Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság (BM OKTF) is tart tréningeket, ezek célja a vezetői képességek és készségek erősítése. A BM OKTF-en zajlanak a mestervezetői kurzusok, ezeken a magasabb beosztást betöltőket készítik fel. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban pedig a próbaidős tiszti állomány vesz részt olyan tréningeken, amelyek a stressz kezelésében segítik őket.
 
  A felkészítéseknek köszönhetően a vezetői gondoskodás hangsúlyos része az állomány mentális állapotára való odafigyelés, ennek köszönhetően erősödött az állomány pszichológiai ellátása.
 
   A szóvivő arról is beszámolt, hogy megnőtt azon tűzoltók száma, akiket pszichológushoz irányított a parancsnoka, megelőzve azt, hogy később esetleg súlyosabb pszichés problémák alakuljanak ki: még időben olyan hatékony feszültségoldó, feszültségleküzdő stratégiákat tanulhatnak, amellyel elejét lehet venni kiégésnek, illetve egyéb pszichés panaszok kialakulásának. Érezhető mindemellett az állomány fokozottabb érdeklődése is a különböző pszichológiai szolgáltatások iránt.
 
  Hajdu Márton azt is elmondta, hogy elkészült és a napokban megjelent a vezetői állomány parancsnoki munkáját segítő Katasztrófavédelmi Vezetői Kézikönyv, amely sok más mellett a pszichés támogató és monitoring szerepük betöltésében is segíti a vezetőket.
 
Elégedett újoncok
 
  Az OKF felmérte azt, hogy a parancsnokok mennyire elégedettek a modulrendszerű képzésben végzett állománnyal, illetve az állomány munkahelyi elégedettségét is vizsgálta a főigazgatóság. Hajdu Márton ismertetése szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kiképzett tűzoltók könnyen beilleszkednek új munkahelyi környezetükbe, elégedettek az ott tapasztaltakkal és a parancsnokaik is jónak ítélik a felkészültségüket és a feladatokhoz való hozzáállásukat.
 
  A jövőben a fenti lehetőségek további szélesítésével kívánják erősíteni az állomány pszichés állapotát, mentális terhelhetőségét - közölte az OKF szóvivője.
 
Forrás: Lánglovagok.hu