Internetadó: ezt mondták reggel, azt mondták este

„Ebben a formában nem vezethető be”

Mi az indoka az internetadó visszavonásának? Kiderül a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből, amely szerint a tárca a távközlési törvény kiterjesztéséről (vagyis az internetadóról) szóló javaslat visszavonását az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökénél – olvasható az adozona.hu oldalán.
   
   Az internetadó „ebben a formában nem vezethető be” – idézi az NGM közleménye Orbán Viktor kormányfő ma reggeli rádióinterjújában elhangzott szavait. Az internetadóról (a távközlési adó kiterjesztéséről) szóló javaslatot a 2015-ös adócsomagban ebben a formában az Orbán-kormány, annak nevében pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be. 

   A minisztériumi indokolás szerint a javaslatról szóló vita félrecsúszott (tüntetések voltak), ezért vonták vissza a javaslatot. A közleményben az szerepel, hogy a kormány január közepén nemzeti konzultációt indít az internetről (nem az internetadóról). „Az a célja, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet (a miniszterelnök 2018-at mondott). Több százmilliárd forintot fogunk fejlesztésekre fordítani azért, hogy Magyarország Európai élmezőnyéhez tartozzon” – írja az NGM.

  Az internetadó bevezetését eredetileg az interneten telefonálók adóelkerülésével indokolták. Kormánypárti politikusok később azt mondták, hogy a rendőrök fizetésére kell a pénz, aztán a büdzsé 3 százalékos hiányának betartása volt a magyarázat, legutoljára jött a szélessávú internet kiterjesztése.

Forrás: adozona.hu