A beolvadás kongresszusa novemberben

Létrehozzák az ország legnagyobb szakszervezeti tömörülését

November 21-22-én tartja „a beolvadás kongresszusát” a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ). Tavaly május elsején jelentette be három konföderáció – az Autonómok, az MSZOSZ és a SZEF – vezetője, hogy unióra lépve létrehozzák az ország legnagyobb szakszervezeti tömörülését.

  „A magyar szakszervezeti mozgalom 21. századi történetét megnyitottuk!” – jelentette ki a MaSZSZ 2013. december 6-i alakuló ülésén Pataky Péter MSZOSZ-elnök, akit az új konföderáció elnökévé választottak az átmeneti, „építkezéshez” meghatározott egyéves időtartamra. Az egyesülés előkészületeiről keveset lehetett hallani, s csendben, hírverés nélkül zajlott az MSZOSZ VIII. kongresszusa is e hét keddjén, ahol a küldöttek határozatot fogadtak el a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megszűnéséről, a „gigaszakszervezetbe” való beolvadásáról. Az ülésen Pataky Péter nem volt jelen.


  A kitűzött menetrend alapján november első felében a másik két SZOT-utód konföderáció is dönt majd a fúzióról, amelyre aztán a MaSZSZ kongresszusán kerül sor. Székely Tamás, az Autonómok vezetője néhány hónapja még tiltakozott a teljes beolvadás ellen. Lapunk információja szerint a „gigaszakszervezet” székhelye mégsem az Autonómok „főhadiszállása”, hanem az eddigi MSZOSZ-székház lesz. Az elnökjelöltek között van Kordás László, az MSZOSZ korábbi alelnöke, a Közmunkások Szakszervezetének vezetője, a Gyurcsány-kormány egykori munkaügyi államtitkára.

Forrás: Magyar Hírlap