101 milliárddal több adót várnak tőlünk Orbánék jövőre

Csak a cégek fizetnek majd kevesebbet

A lakosság összesen 1801 milliárd forinttal gyarapíthatja az államkasszát 2015-ben, ellenben a cégektől kevesebb bevételt várnak Orbánék – írja az mfor.hu.

Többet adózunk - látszólag
 
   A 2015-re tervezett költségvetés bevételi oldalát nézve látható és felismerhető a kormányzati szándék, miszerint a fogyasztáshoz kapcsolt adózást szeretné növelni. Igaz, a lakosság is 6 százalékkal, vagyis 101 milliárddal többet fog befizetni a tervek szerint, utóbbi javarészt az inflációval, a gazdasági növekedéssel és nem utolsó sorban a bővülő foglalkoztatásnak, így a több adófizető állampolgárnak köszönhető.
 
  A lakosság befizetései jövőre 1801 milliárd forintot tehetnek ki, melyen belül a személyi jövedelemadó soron 1634 milliárd forint szerepel, vagyis 85 milliárddal több az idei előirányzatnál. Illetékként a tervek szerint 120 milliárdot (10-zel többet) fizethetünk majd jövőre, míg a gépjárműadó soron 6,5 milliárddal szerepel magasabb összeg, 45,5 milliárd forint.
 
Több fogyasztás - több adó
 
  A lakossági befizetésekkel párhuzamosan, ám arányaiban kisebb mértékben nőnek a fogyasztáshoz kapcsolt adókból származó bevételek. A jövőre várt 4464 milliárd forint ugyanis 3 százalékkal haladja meg az idei évi előirányzatot, ez 148 milliárdos növekedést jelent. A fogyasztáshoz kapcsolt adókon belül a legnagyobb tételt az áfa jelenti, melynél az idei évi 3014 milliárdos előirányzat után 3171 millirádot várnak jövőre. Bár ez így önmagában is 5 százalékos ugrást jelent, de az NGM az áfasoron még ennél is merészebben „álmodott”, ugyanis könnyen lehet, hogy az 2014-es áfabevételi tényszám - a vártnál kisebb infláció - miatt alacsonyabb lesz a tervnél. Vagyis a 2015-os előirányzat és a 2014-es tényleges áfabevétel között 5 százaléknál is nagyobb lesz a különbség. Ez pedig a háztartások fogyasztásának várható növekedése (+2,6%) és az ideinél magasabb infláció (+1,8%) mellett a gazdaság további jelentős „kifehérítését” is feltételezi.
 
   Az áfa mellett jelentős tétel a jövedéki adó, mely esetében 2 százalékkal kevesebb a jövő évi terv, 913,5 milliárd forint. A csökkenést leginkább az indoklásként megnevezett, nagyrészt európai uniós jogharmonizációval lehet indokolni. Ez ugyanis egyes tételek esetében adócsökkenéssel,  míg mások esetében az adó emelkedésével jár ez együtt.
 
  A fogyasztáshoz kapcsolt adók közül két tétel még az, amit érdemes megemlíteni. Egyrészt a távközlési adó, melyből elméletileg 12,2 milliárddal többet várnának, viszont ezt még az internetszolgátatásokra történő kiterjesztéssel együtt kalkulálták. Így ez a tétel az adójavaslat visszavonása miatt mindenképpen módosulhat. A másik fontosabb adónem, a pénzügyi tranzakciós illeték, melyből az idei 269,4 milliárd után jövőre 262,2-t várnak. Ezzel kapcsolatban pedig az az érdekes helyzet alakult ki, hogy a költségvetési törvényjavaslat szerint a bankkártyás vásárlások illetékmentessé válnak, viszont Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Este című műsorában ezt cáfolta.
 
Csak a cégek fizetnek majd kevesebbet
 
  A gazdálkodó szervezetek befizetései soron 1 százalékos bevételcsökkenést terveznek jövőre Vargáék, mely elsősorban az igénybe vehető társasági adókedvezményekkel van összefüggésben. Mint például a filmalkotások, az előadó-művészeti szervezetek és a látvány-csapatsportok kedvezményezett támogatás-igénybevételének megkönnyítésével, illetve a felsőoktatás támogatásának ösztönzésével adóalap-kedvezmény révén. Társasági adóból egyébként 341 milliárdos bevételt várnak az idei 358 milliárd után. Az egyszerűsített vállalkozási adóból (EVA) származó bevétel 67-ről 83,8 milliárdra nő jövőre, amivel párhuzamosan a kisadózók tételes adója (KATA) 56,3 milliárdra csökken az idei 78-ról, a kisvállalati adó (KIVA) pedig 16,4-re a mostani 45,4 milliárdról. Ezek a drasztikus módosítások azonban csak az idei évre alapozott módosítások lehetnek, hiszen az EVÁ-ból várhatóan a terveknél több, a KATÁ-ból és a KIVÁ-ból jóval kevesebb folyik be a költségvetésbe.
 
   A többi fontosabb tétel esetében érdemi változás nem történik a benyújtott törvénytervezet szerint. A bankadó 144,2 milliárd lehet az idei 144 után, közműadóként 1 milliárddal többet, 54 milliárdot fizethetnek be a cégek, a reklámadóból befolyó bevétel pedig eegy nagyon „szerény”, a költségvetés szempontjából irreleváns mérték, 6 milliárd forint lehet.
 
Forrás: mfor.hu