Nyugellátás korhatár előtt

Eőrehozott, csökkentett összegű

Van-e bármilyen lehetősége korhatár előtti nyugdíjazásra az 1956-ban született nőnek? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt – írja az adozona.hu.

  „Édesanyám 1956-os születésű. Jelenleg a 40 éves szolgálati viszonya már megvan, azonban, ha jól értelmezzük a jogszabályt, az öregségi nyugdíjra való jogosultság másik feltételeként a 64. életévét is be kell hogy töltse. Érdeklődni szeretnék, hogy számára előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére van-e lehetőség? Ha ezen lehetőségek már nem élnek, akkor van bármilyen egyéb mód, hogy a 64. életéve betöltése előtt nyugellátásra jogosult legyen?” – részletezte kérdését olvasónk.

  Az 1956. évben született személyek öregségi nyugdíjkorhatára a 64. életév betöltését követő 183 nap, ezért attól függően, hogy édesanyja az 1956-os év első felében vagy a második felében született, nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel legkorábban 2020-ban szerezhet jogosultságot saját jogú öregségi nyugdíjra, függetlenül attól, hogy jelenleg már 40 év szolgálati idővel rendelkezik – emlékeztetett a nyugdíjszabályokra Winkler Róbert.

  Hozzátette azonban, hogy az olvasó leveléből nem egyértelmű, hogy édesanyja 40 évi szolgálati idővel, vagy a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító 40 év jogosultsági idővel rendelkezik-e már most. A nők kedvezményes nyugdíjazása esetén ugyanis a nyugdíjkorhatár betöltése nem feltétel, azaz esetükben jóval a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehetőség nyílik az öregségi nyugdíj megállapítására, amennyiben a fent említett 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek.

  Amennyiben a kérdező édesanyja már kérte a nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati idejének megállapítását, úgy az igény elbírálásáról rendelkező határozat tartalmazza mind az általános szabályok szerint figyelembe vehető szolgálati idejét, mind a nők kedvezményes nyugdíjazására jogosító idejét – hívta fel a figyelmet szakértőnk. Ha nem rendelkeznek ilyen határozattal, úgy abban az esetben adategyeztetési eljárás kezdeményezésével kérhetik a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban található adatok egyeztetését és ennek alapján az édesanya szolgálati és jogosultsági idejének megállapítását.

  Végezetül tájékoztatta a kérdezőt arról, hogy 2012. január 1-jétől kezdődően már nincs lehetőség az általa említett előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj megállapítására.
 
Forrás: adozona.hu