2050-re minden harmadik magyar 60 évesnél idősebb lesz

Jelentősen befolyásolhatja az állami nyugdíjak reálértékét

Jelenleg az EU átlagát tekintve 80 év, míg hazánkban 75 év a születéskor várható élettartam. A kutatások szerint a nyugdíjasok közül egyre többen figyelnek a sportolásra, ami hatékonyan segíti őket egészségük megőrzésében, és sokan ismerkednek a számítógépek és az internet előnyeivel is – írja a Világgazdaság.

   Az aktív öregkor természetesen örömteli, ugyanakkor a demográfiai folyamatok azt mutatják, hogy alig tizenöt év múlva a hazai lakosság negyede, 2050-ben pedig minden harmadik lakos lesz 60 éven felüli, így elengedhetetlen már most készülni a nyugdíjas évekre.
 
   Európában a lakosság várható élettartama átlagosan 80 év, Közép- és Kelet-Európában azonban ennél jellemzően néhány évvel kevesebb ideig élnek az emberek. Magyarországon a most 60 évesek a számítások szerint átlagosan még 20 évig élnek, ami megfelel a kontinens átlagának, ebből pedig a statisztikák szerint közel 15 év jó egészségben telik. Ezzel szemben a most 60 éves németek és osztrákok még tovább, 24 évig élnek majd, és csak az utolsó 6 évben lesznek komolyabb egészségügyi gondjaik.
 
  A modern technikai eszközök is egyre elterjedtebbek a nyugdíjasok körében: az elmúlt években például a 65 éven felülieknél jelentős növekedésnek indult az internethasználat, a brit Ofcom 2014-es kutatása legalábbis erre mutatott rá. A tavalyi évben a 65 éven felüliek közel 40 százaléka használta az internetet, átlagosan pedig heti 9 órát töltöttek online különféle weboldalak böngészésével és email-jeik olvasásával.
 
   2012-höz képest megtriplázódott a táblagépet használók aránya is a 65-74 éves korosztályban, így mostanra minden ötödik nyugdíjas kezel rendszeresen ilyen eszközt. A számítógép- és internethasználat hazánkban is egyre elterjedtebbé vált, amit elősegítenek a speciális informatikai képzések, melyeket kifejezetten nyugdíjasok számára indítanak alapítványok, civil- és kormányzati szervezetek.
 
  Mind a szabadidős tevékenységek, mind az online időtöltés segít abban, hogy a nyugdíjas éveiket élvezők kikapcsolódhassanak, aktív öregkort élhessenek meg. Lelki egészségünk érdekében ugyanakkor a nyugdíjas évekre már 30-40 éves korunkban érdemes gondolni, hiszen aktív öregkort csak anyagilag függetlenként élhetünk majd.
 
   Az előrejelzések szerint 2050-re az osztrák lakosság 30, a német lakosság 40 százaléka lesz hatvan év feletti. Hazánkban hasonlóak a kilátások, hiszen 2030-ra a lakosság több mint negyede, 2050-re pedig már a harmada lesz hatvan éven felüli, ami jelentősen befolyásolhatja az állami nyugdíjak reálértékét is.
 
Forrás: Világgazdaság Online